sobota, 22 sierpnia 2015

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką :)))



Podzielę się dziś z Wami przepisem na pyszne ciasto jogurtowe. 
Wiele osób narzeka, że ciasta jogurtowe im  nie wychodzą, że opadają i robią się zakalce. 
To ciasto wychodzi zawsze , jest bardzo łatwe i szybkie w zrobieniu i naprawdę pyszne :))
U mnie ze śliwkami, ale mogą być każde inne  owoce - truskawki, brzoskwinie, jagody, borówki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jeżyny... co kto lubi :)   ze wszystkimi smakuje świetnie :)










Ciasto jogurtowe: 

* 1 kubeczek (150 g) jogurtu naturalnego (kubeczek używać do odmierzania kolejnych produktów )
* 3 kubeczki mąki 
* 2 kubeczki cukru 
* 1 kubeczek oleju 
* 4 jaja
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego.
* ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)

Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna dodać żółtka. Następnie pozostałe składniki, wszystko delikatnie wymieszać. 
Wylać na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28x38 cm
Na wierzch wyłożyć śliwki .

Kruszonka:

* 1 szkl mąki
* 0,5 szkl cukru
* 1/3 kostki masła
* 1 jajo
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl wiórków kokosowych 

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* 

Polecam, naprawdę pycha













Kochani życzę Wam słodkiego i pięknego weekendu, uściski serdeczne, Agness<3 

90 komentarzy:

  1. Ale pyszności nam prezentujesz, z chęcią kiedyś wypróbuje ten przepis:) U mnie w domu póki co jest "mały zakaz" próbowania innych wypieków, tort czekoladowy-ulubiony jest za to robiony dość często. (Pewnie kiedyś w końcu nam się przeje:))
    Słonecznego weekendu:)
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pat, bardzo polecam, ciasto jest naprawdę smakowite :)))
      Tort czekoladowy, mmmmm.... wspaniałości :))
      Tobie również życzę wspaniałego weekendu :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ja robiłam w sobotę z kolei sernik na zimno:D

      Usuń
    2. Och to pychota, jestem zadeklarowanym sernikożercą, uwielbiam pod każdą postacią :)))

      Usuń
  3. Aguś, to ciasto wygląda obłędnie, musi być pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jest pyszne, wspaniale smakuje ze wszystkimi owocami :)

      Usuń
  4. w sam raz teraz dla mnie do kawusi...
    a wiesz... w tym roku przez te upały to i ciast żadnych nie robiłam
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu u mnie sporo gości się przewija, więc ciasta muszą być na bieżąco. Szczególnie latem to produkt pierwszej potrzeby ;)))
      Również serdecznie ściskam :*

      Usuń
  5. Pysznie wyglada.
    Ja pewnie na koniec wakacji zafunduje sobie tarte cytrynowa :)
    Jak zrobię podam przepis
    Uściski kochana
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu ja już od jakiegoś czasu myślę o tarcie, ale jakoś się nie składa...Taka cytrynowa to prawdziwa pychota. Bardzo ciekawa jestem Twojego przepisu :)
      Również ściskam serdecznie :*

      Usuń
  6. Skorzystam na pewno! Robisz pyszneee ciacha :), już nie jeden przepis sprawdziłam :)
    Ściskam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że korzystasz z przepisów :*
      Również ściskam serdecznie :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Agatko ciacho naprawdę smakowite :)))
      Tobie również wspaniałego weekendu <3

      Usuń
  8. Jejku, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś robiłam, wyszedł zakalec. Zdenerwowałam się i obraziłam na nie ;) Zapisze sobie Twój przepisik, może odczaruje złe moce?;)
    Zjadłabym kawałek ciasta, herbatkę już mam zaparzoną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, no właśnie wiele osób narzeka, ze nie wychodzą im ciasta jogurtowe. To wyjdzie Ci na pewno, to pewniak :)))
      Ja właśnie idę sobie zrobić herbatkę..... wypijemy razem ;)))

      Usuń
  10. uwielbiam je, przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko pojawiają się śliwki, to u mnie musi być :))) chociaż i z innymi owocami jest pyszne :)))

      Usuń
  11. Przepis zapisałam. Nawet dziś miałam go wypróbować od razu, ale nie dałam rady. Nic straconego, przecież na pyszne ciacho zawsze znajdzie się jakaś okazja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że okazji będzie mnóstwo :) Mam nadzieję, ze zasmakuje Ci :))

      Usuń
    2. Mam już śliwki. Biorę się do dzieła.

      Usuń
    3. Kochana koniecznie daj znać, czy smakuje :)))

      Usuń
    4. O Matko! Rewelacja! Zajadam jeszcze gorące i muszę się koniecznie podzielić wrażeniami. Piana nie chciała się ubijać, zapomniałam dać jajko do kruszonki, a wyszło - BAJKA! Dziękuję. Następnym razem dodam mniej cukru, bo jest ciut za dużo jak dla mnie. Dziękuję, dziękuję, dziękuję!

      Usuń
    5. Och, to ciesze się niesamowicie :))) Cukier możesz dowolnie modyfikować, żeby było takie jakie lubicie najbardziej :)
      Buziaki serdeczne :))

      Usuń
    6. To ponownie ja. Robiłaś może to ciasto z mrożonymi owocami? Jeśli tak, to czy rozmrażasz je wcześniej?

      Usuń
    7. O tak, z mrożonymi owocami też można robić. Wcześniej nie trzeba odmrażać, tylko wysypać zamrożone na ciasto :)

      Usuń
  12. Wygląda przepysznie ;)
    Zapiszę sobie Twój przepis i zrobię je przy najbliższej okazji . Mam tylko nadzieję, że nie wyjdzie zakalec :D

    http://mylittlelifex3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że wspaniale Ci się uda :)
      Daj proszę znać jak smakuje :))

      Usuń
  13. Ale smacznie wygląda :) Chętnie bym zjadła takie ciasto z truskawkami lub malinami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami i malinkami też wspaniale smakuje.... do dzieła Moniko, piecz i daj znać, czy smakuje :)))

      Usuń
  14. Ciacho wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje. Trzeba będzie wypróbować:-)
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko bardzo polecam, jest pyszne :))
      Uściski serdeczne :)

      Usuń
  15. Twój przepis bardzo mi się spodobał. Koniecznie muszę go wypróbować. Ja piekę zazwyczaj kruche ciasto ze śliwkami.
    Pozdrawiam ciepło !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu kruche zw śliwkami jest wspaniałe i ja bardzo je lubię :)
      Mam nadzieję, że i to jogurtowe zasmakuje Ci :)
      Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Pyszności, uwielbiam. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie już po cieście pozostało tylko wspomnienie, było pyszne :)))
      Również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  17. Ciacho wygląda obłędnie po prostu!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu jest naprawdę pyszne i bardzo szybko się je robi, więc same zalety ;)))

      Usuń
  18. Ale ciacho:) a ja właśnie z kawa siedzę to chętnie bym sie poczęstowała.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie mam ogromną ochotę na kawkę :) Musze sobie zrobić :))
      Uściski serdeczne :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  19. Kolejne pyszne ciacho do mojego przepiśnika😊 Wygląda smakowicie.Cudne zdjęcia!!Dobrej i smacznej niedzieli😏

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marilyn mam nadzieję, że wypróbujesz przepis i zasmakuje Ci :)))
      Tobie również wspaniałego dnia :*

      Usuń
  20. Dzięki za przepis,często korzystam z nich,buziaki;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko nawet nie wiesz jak się cieszę, że korzystasz z przepisów :) Miło mi bardzo czytać takie słowa, bo wtedy wiem, że nie wklejam jedzonkowych pomysłów na darmo :))
      Buziaki serdeczne :*

      Usuń
  21. Uwielbiam śliwki, a te ciacho to po prostu tak smakowicie wyglada, że chyba nie zasnę:)
    śliczne zdjęcia, bardzo apetyczne!
    całuski kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko dziękuję :*
      Ciasto jest pyszne :)) ale u Ciebie też zawsze bardzo smakowite ciasta widać :)))
      Również przesyłam buziaki :)

      Usuń
  22. Ciasto wygląda przepysznie! Ja robię jogurtowe z owocami regularnie, ale w znacznie leniwszej wersji - bez ubijania białka i kruszonki. Twoje jest zdecydowanie bardziej "wyjściowe" :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaga Twoje jest na pewno równie pyszne :))
      Buziaki serdeczne :)

      Usuń
  23. u nas śliwki w każdej postaci i wciąż. :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz można się delektować mnóstwem wspaniałych odmian, i wszystkie pyszne :))
      Dorotko również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  24. Robię podobne, tylko bez kruszonki :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez kruszonki też pycha :) Następnym razem spróbuj dla odmiany z kruszonką, może zasmakuje :))

      Usuń
  25. Poprosze zapakowac kawaleczek i wyslac do mnie :) Mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Jutro robię, bo już mi ślinka cieknie, sernik jagodowy robi u nas furorę, wszscy się zajadają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę, że sernik wszedł na stałe do Waszego domowego menu :))) Mam nadzieję, że i z jogurtowcem będzie podobnie :) Daj znać kochana jak smakuje :))

      Usuń
  27. Wygląda apetycznie. Pokażę ten przepis mężu, może on mnie coś takiego zrobi :)

    Brzydki Ptak Blog

    Zapraszam do udziału w konkursie "Back to School"
    http://brzydkiptak.blogspot.ru/p/konkurs-back-to-school.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario, ale masz fajnego męża, że piecze Ci ciasta :)) Mój trzyma się z daleka od kuchni.... niestety ;))

      Usuń
  28. Hihi pokazałam teściowej przepis i jutro też będę takie pyszne ciacho miała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och jak fajnie :))) Daj proszę znać jak smakuje :))

      Usuń
  29. Pyszności :) Kolejne zapisuje do zrobienia:) Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest naprawdę pyszne, mam nadzieję, że zasmakuje Tobie i Twojej rodzince :)))
      Buziaki serdeczne :)

      Usuń
  30. Uwielbiam ciasta ze śliwkami <3 ciesze się, że teraz zaczyna się sezon śliwkowy. Najczęściej robię ciasto drożdżowe, ale Twoje na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, ciasta drożdżowe są pyszne :)) Ja też robię drożdżowy placek, taki, który praktycznie sam się robi, bez prawie żadnej pracy z mojej strony :)
      Mam nadzieję, że i to jogurtowe zasmakuje Ci :))

      Usuń
  31. Smacznego! Ciasto wygląda przepysznie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne, znika w oka mgnieniu :) Bardzo namawiam na wypróbowanie przepisu, bo po za tym, że pyszne to i bardzo szybko i łatwo się je robi :)))

      Usuń
  32. Wygląda bardzo apetycznie. Poproszę kawałek! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ależ bardzo proszę :))) Żeby tak można było posłać po druciku ;)))

      Usuń
  33. Ze sliwkami jeszcze w tym roku nie piekłam, przepis skopiowałam i mam zamiar wypróbować w tą sobotę...dziekuje za miły komentarz u mnie...pozdrawiam:)) Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko mam nadzieję, że ciasto zasmakuje Twojej rodzince :))
      Daj proszę znać, jak wrażenia :)
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  34. Mniam... już czuję zapach. Lubię koniec lata bo można wyczarować tyle wspaniałości. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko teraz faktycznie stragany aż się uginają od owoców i warzyw, mnóstwo przeróżnych wspaniałości :)) Tylko wybierać, zajadać się i przetwarzać :))

      Usuń
  35. Zapachniało mi tak pysznie mmmm :)) Musze wypróbować przepisu, uwielbiam wszystko co jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało :)
      Daj proszę znać, jak wrażenia :))

      Usuń
  36. Powiem tak-zrobiłam i owszem ciacho bardzo dobre, a najważniejsze, że proste do zrobienia. Kruszonka przepyszna :), jadłam jeszcze gorące, bo nie mogłam się powstrzymać, ale pyszniejsze było na drugi dzień, kiedy tak trochę zmiękło. Piekłam wg przepisu i ciągle było niedopieczone na środku, więc wyszło takie dość chrupiące, bo siedziało trochę dłużej w piekarniku. Tak czy inaczej jest dobrutkie i jeszcze będę piekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anetko może przy następnym pieczeniu blachę włóż na którąś z dolnych półek w piekarniku, tak poniżej środka Jeśli będzie mocniej piekło od dołu, to może łatwiej się dopiecze. To chyba wszystko musi zależeć od piekarnika, bo u mnie nie było z tym problemu.
      Bardzo się cieszę, że smakowało :)
      U mnie dziś drożdżowe ze śliwkami i kruszonką :)))

      Usuń
    2. Myślę, że problem w tym, że mam piekarnik z podziałem na części i piekłam w górnej połowie piekarnika, może akurat to ciasto tak nie lubi, jutro kolejne, zobaczę jak wyjdzie :)

      Usuń
    3. Kochana trzymam kciuki, żeby było dobrze :)

      Usuń
    4. W sumie zrobiłam tak samo, a piekło się 20 min krócej niż ostatnio, wszystko się pięknie dopiekło, a ciacho wyrosło olbrzymie, chyba poprzednio to nie był mój dzień na pieczenie :)

      Usuń
    5. Och to bardzo się cieszę, wspaniale :)))
      Buziaki kochana :*

      Usuń
  37. Ciasto upiekłam, pyszne, dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń