Dziś leśne klimaty :))
Śniadaniową propozycją są śledzie w kurkach.
Śledzie kocham w każdej postaci i począwszy od jesieni, do wiosny są u mnie w lodówce na okrągło. Żeby się nie nudziły, robię je w przeróżny sposób. TU podawałam przepis na pyszną sałatkę, TU na śledzia z selerem, TU na śledzie klasyczne w cebuli z olejem i sokiem z cytryny.
Jeszcze sporo pomysłów na śledzie mam w zanadrzu, będę co jakiś czas pokazywała kolejne... ale to pewnie już jesienią, bo zawsze na ciepłe miesiące w roku idą u mnie w odstawkę :D
* 40 dkg płatów śledziowych
*20 - 30 dkg kurek
* 3 duże cebule
* olej, sól, pieprz, ziele angielskie, masło, sok z cytryny
Śledzie wymoczyć, odsączyć, pokroić w kawałki
Kurki podsmażyć na maśle
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju z zielem angielskim, , dodać do niej kurki i dusić razem do miękkości, doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Ostudzić. Wymieszać ze śledziami, włożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień, gdy przejdą smakami
*20 - 30 dkg kurek
* 3 duże cebule
* olej, sól, pieprz, ziele angielskie, masło, sok z cytryny
Śledzie wymoczyć, odsączyć, pokroić w kawałki
Kurki podsmażyć na maśle
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju z zielem angielskim, , dodać do niej kurki i dusić razem do miękkości, doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Ostudzić. Wymieszać ze śledziami, włożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień, gdy przejdą smakami
Śledzie mają bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim odpowiada.
Jedni je kochają, inni nienawidzą :D
A jak z tym jest u Was? Lubicie ? Jeśli tak, to w jakiej postaci smakują Wam najbardziej ?
Tego mi własnie było trzeba :) A śledź chodzi za mną od wczoraj :D. Coś pysznego!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Agatko, bardzo polecam :D Naprawdę z kurkami smakuje cudnie :D
UsuńŚciskam serdecznie <3
ja śledzie uwielbiam w każdej postaci,piekne zdjęcia
OdpowiedzUsuńJadziu, bardzo dziękuję <3
UsuńSto lat śledzika nie jadłam!
OdpowiedzUsuńOoo... to koniecznie trzeba to zmienić :D :*
UsuńLubię kurki i lubię śledzie:))śniadanie w sam raz dla mnie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu, w takim razie to połączenie powinno Ci zasmakować :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie :*
Sama nie wiem, co mam o tym daniu myśleć. Z jednej strony przyciąga ale z drugiej - śledzie jem bardzo rzadko. Zdjęcia zachęcają. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńNie ma możliwości lubić wszystkiego :D Widocznie śledzie, to nie do końca Twoja bajka :D
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
uwielbiam śledzie, koniecznie muszę wypróbować przepis, bo zdjęcia są bardzo zachęcające.
OdpowiedzUsuńAda, bardzo polecam, naprawdę fajnie smakują :D
UsuńCiekawy pomysł, takich jeszcze nie widziałam:)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne, smaki fajnie się komponują :)
UsuńLubię śledzie, ale w takim połączeniu smakowym jeszcze nie jadłam :) Cudowny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :))
Aniu, spróbuj koniecznie, naprawdę fajnie smakują :D
OdpowiedzUsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
zjadłabym takiego śledzika:)
OdpowiedzUsuńGosiu, polecam, jest naprawdę pyszny :D
UsuńŚledzie lubię, uwielbiam i wcinam namiętnie. ;) Szczególnie te dobrze dosmaczone, także z duszoną cebulą. Przepis chętnie wypróbuję - przypomina mi "śledzie gajowego", które kiedyś jadłam i bardzo mi smakowały. :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKasiu są pyszne, bardzo polecam :D Śledzie gajowego też uwielbiam, robię je z suszonymi grzybkami i dodaję garść rodzynek, mmmmm... pyyycha :D
UsuńRównież serdecznie Cię pozdrawiam <3
Great article..I am looking so forward to your blogcomment and
OdpowiedzUsuńI love your page on your post.. That is so pretty..
ดูหนังออนไลน์