wtorek, 8 października 2019

Quesadilla



Kochani, dziś zaproponuję Wam przekąskę, która ma duże wzięcie w moim domu :)
Jest to potrawa kuchni meksykańskiej, która robi się coraz bardziej popularna i u nas.
Podstawą tego dania są placki tortilli sklejone serem, a w nim zatopione są składniki farszu, na jakie tylko mamy ochotę :)



U mnie dziś nadzieniem jest pokrojona w paski, marynowana i usmażona pierś z kurczaka, duszona z czosnkiem cukinia i czerwona papryka, czerwona fasola, kukurydza, mozzarella biała i żółta i ser gouda.




Na patelnię kładę placek tortilli, wykładam na niego farsz, przykrywam drugim plackiem i podsmażam, aż się zrumieni ( 2-3 minuty), następnie przykrywam dużym talerzem i obracam całość na drugą stronę, którą również podsmażam do zrumienienia.



Podaję z salsą pomidorową i guacamole

Salsa - dojrzałe pomidory kroję w drobną kosteczkę lub rozgniatam widelcem, dodaję posiekaną ostrą papryczkę, czerwoną cebulkę, którą kroję w kosteczkę, solę i odstawiam, żeby ,,przegryzła się,, ze 2 ząbki czosnki i skrapiam sokiem z cytryny lub limonki i sól i pieprz do smaku.

Guacamole - awokado obieram i rozgniatam widelcem, dodaję sok z cytryny lub limonki, troszkę czosnku, sól i pieprz, można dodać ostrej papryczki i kolendrę, skrapiam oliwą. 







Podstawą nadzienia jest ser  - queso oznacza właśnie ser :)
A do niego dodajemy to co lubimy i na co mamy ochotę. Może być to kurczak, mielone mięso wołowe z cebulą kukurydzą i fasolą, owoce morza, kiełbaski chorizo, same warzywa, co nam w duszy gra :D 





To jest naprawdę pyszne :)))
Świetnie nadaje się na śniadanie, obiad, kolację i przekąskę. 
Można również zrobić jako poczęstunek na spotkanie ze znajomymi:)  

Kochani życzę pięknych jesiennych dni, oby pogoda jeszcze jakiś czas porozpieszczała nas ciepłem :)

Pozdrawiam i do napisania :D 




72 komentarze:

  1. Kiedyś jadłam, raaany ale to było pyszne i teraz i smaku narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, naprawdę jest pyszne :D Ja robię co jakiś czas, bo wszyscy bardzo lubimy :D

      Usuń
  2. Jej, jak Ty pięknie fotografujesz to jedzenie, nie mogę się napatrzyć ☺ Dobrze, że nie jestem teraz głodna 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mi miło, bardzo dziękuję <3 Uściski serdeczne :D

      Usuń
  3. Quesadillas jadłam tylko podczas pobytu w Meksyku. I choć za kuchnią tego kraju nie przepadam, placki z serem podpiekane na specjalnym grillu (nazwy nie pamiętam) smakowały wybornie. Twoje, Agnes, wyglądają na równie pyszne.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko są naprawdę pyszne :D Uwielbiam je z różnymi nadzieniami, wszystkie fajnie smakują :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  4. jadłam uwielbiam! :D ale mi teraz smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika i ja bardzo je lubię :D I z nadzieniem można zaszaleć wg ochoty :D

      Usuń
  5. Lubię takie ciekawe dania, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakuje Ci :D Z góry życzę smacznego :D

      Usuń
  6. Jak dla mnie to nowość, będę musiała kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci polecam, jest naprawdę pyszne :D I bardzo proste do zrobienia :D

      Usuń
  7. Jeszcze czesgos takiego nie jadłam ale mam wielką ochotę to spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, naprawdę namawiam, jest przepyszne :D I te sosy świetnie podkręcają smak :)

      Usuń
  8. Wow, wow, wow! Cudnie wygląda i pewnie jeszcze cudniej smakuje :) Nie znam kuchni meksykańskiej ale... wszystko przede mną :) Czy tortillę robisz sama czy kupujesz? Ściskam smacznie :) Polka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu, a z tortillą to różnie, przeważnie robię, bo to niesamowicie prosta sprawa, ale czasami, tak jak właśnie dziś, gdy muszę szybko, to kupuję :D
      Ściskam serdecznie, miłego wieczoru <3

      Usuń
    2. A podzielisz się, proszę, przepisem na tortillę?

      Usuń
    3. Pewnie <3 *2 czubate szklanki mąki pszennej, *3 łyżki masła, *szczypta soli, *200 ml wrzątku. Do miski włożyć mąkę, masło i sól, wlewać w to wrzątek, bezpośrednio na masło, mieszać widelcem, wyrobić ( robotem lub ręcznie) przez kilka minut, aż będzie gładkie. Zawinąć w folię i zostawić na godzinę. Podzielić na 12 kulek i ponownie odstawić na 30 min, przykryte wilgotną ściereczką. Następnie bardzo cienko rozwałkować i kłaść na gorącą, suchą patelnię na jakieś 20-30 sekund, aż placek pokryje się pęcherzykami i brązowymi plamkami, wtedy odwracamy aż się pokryje plamkami, i odwracamy jeszcze raz na kilkanaście sekund. W sumie smażymy tak jakby 3x. Tortille trzymamy w wilgotnej ściereczce, wtedy są miękkie i można je zwijać.

      Usuń
  9. Bardzo ciekawe danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, dziękuję, jest naprawdę pyszne :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  10. Zrobię z wegetariańskim nadzieniem. 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Smacznie wygląda i klimatycznie u ciebie

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pyszności! Znowu Książ dobrym jedzeniem! :) Koniecznie muszę zrobić bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo Ci polecam, to jest naprawdę pyszne :)))

      Usuń
  13. Nigdy nie słyszałam o tym smakołyku. Dzięki Tobie skuszę się, bo wygląda obłędnie. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, smakuje naprawdę świetnie :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  14. Pysznie się prezentuj :)I jakie do tego uniwersalne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jest uniwersalne, pasuje o każdej porze dnia i można dowolnie szaleć z dodatkami :))

      Usuń
  15. Oj, pyszności! I wydaje się dość szybkim daniem (jeśli ma się gotowe mięso na przykład). A ten ser się nakłada bezpośredni na jeden z placków i na niego nadzienie? I znów ser i przykrywa tortlillą? Czy dobrze zrozumiałam? W każdym razie cieknie mi ślinka. ;)
    Pozdrawiam serdecznie. Ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, może być bardzo szybkie, w zależności od nadzienia jakie damy :D może być nawet kiełbaska, czy szynka, troszkę warzyw i ser, tylko zapiec chwilę na patelni i gotowe :)) Z serem to można, albo tak jak piszesz, na placek i później posypać z góry i przykryć drugim plackiem, albo od razu ser wymieszać z farszem, wyłożyć na jeden placek i przykryć drugim. Jest naprawdę pyyycha :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  16. Kochana
    Smacznie wygląda Twoja potrawa🌮
    Może zrobię kiedyś domownikom, mnie niestety nie wolno, dieta trwa!
    Pozdrawiam serdecznie z samego wczesnego ranka🤗🏵️🍁🌞❤️☕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, myślę, że gdy zrobisz rodzince, to będą zachwyceni :)))
      A Tobie nieustająco kibicuję z dietą:)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  17. Ależ to apetyczne i zachęcające;-) Koniecznie muszę spróbować. Buziaki i uściski przesyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo Ci polecam, jest naprawdę przepyszne :))
      I ja przesyłam Ci moc uścisków <3

      Usuń
  18. Uwielbiam takie smaki :) Super Droga Agness :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, cieszę się, że trafiłam w Twój gust :)
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  19. Kompozycja składników prosta a znakomita. I do tego robi się oryginalne danie dla gości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiolu, zgadza się, to bardzo fajna potrawa na spotkanie towarzyskie :D Coś innego niż zwykle i na dodatek naprawdę pyszne :))

      Usuń
  20. Nie jadłam nigdy Quesadilli, na Twoich zdjęciach wygląda smakowicie. Tortillę dość często robię - moim chłopakom z farszem na bogato, dla siebie trochę skromniej z pastą z czerwonej fasoli lub soczewicy z duuuużą ilością świeżej kolendry i salsą oczywiście. Zastanawiam się, czy istnieje wersja z samym serem i osobno podanymi dodatkami? Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie spróbuj, to jest naprawdę bardzo pyszne :D
      Z samym serem może być jak najbardziej. To właśnie podstawa quesadilli, tortilla i ser, a reszta to już taka, jak kto ma ochotę :)
      Twoje tortille pyszne, smakowałyby mi i te w wersji na bogato i te dla Ciebie, skromniejsze :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  21. Aguś, ale mi kochana smaku narobiłaś, zwłaszcza że jestem jeszcze przed śniadaniem :)). Oj szkoda, że spieszę się i nie mam czasu takiej pyszności sobie przyrządzić :). Moje placki tortilli od tygodnia leżą i czekają na wenę kucharską :). Buziaki kochana i miłego dnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, fajnie, że pomysł przypadł Ci do gustu :D Bardzo Cię namawiam na ich zrobienie i mam nadzieję, że zasmakują Ci :D
      Ściskam Cię serdecznie, dobrego weekendu <3

      Usuń
  22. Super przekąska . Dziękuję za podanie przepisu na sosy. Wszystko wygląda baaaaardzo apetycznie. Pozdrawiam cieplutko 💜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, sosy świetnie dopełniają smaku quesadilli. One w ogóle fajnie smakują z wieloma innymi potrawami :)
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  23. Pyszności, u mnie w domu też wszyscy uwielbiają i często robimy z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ona świetnie smakuje w każdej wersji, ja bardzo też lubię z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą :)

      Usuń
  24. ostatnio jadłam to cudo po raz pierwszy u znajomych! jezu jakie to dobre !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dobre, dobre :))) I z każdym nadzieniem smakuje świetnie :))

      Usuń
  25. Dlaczego ja tu zajrzałam, teraz złapałam takiego smaka na to :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę, kochana, to koniecznie musisz ten smak zaspokoić . Smacznego :))) <3

      Usuń
  26. Potwierdzam, ze jest to bardzo smaczne danie. Gdy mieszkała ze mną córka, robiłyśmy je nawet często. Od kiedy mieszkam sama i jem tylko to, co sama upichcę, zamiast tortilli używam naleśników. Też wychodzi smaczne. Jak dla mnie, danie jest super, bo szybkie, człowiek nie napracuje się, a można wykorzystać to, co zazwyczaj ma się w lodówce.
    Pięknie sfotografowałaś swoje tortille, aż ślinka leci na sam widok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, fajne w tej potrawie jest to, że zawsze możemy wykorzystać zawartość lodówki, a smakuje bajecznie :))
      Naleśniki też są pyszne pod każdą postacią, szczególnie lubię je w wersjach wytrawnych :)
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  27. Ty Kochana zawsze super proste i super smaczne dania serwujesz:-))
    Muszę wypróbować te pyszności:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, bardzo dziękuję <3 I naprawdę serdecznie polecam to jedzonko, jest pyszne, a nadzieniem może być wszystko co lubisz i masz w lodówce, oby tylko był ser :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  28. Jak dla mnie rewelacyjny przepis muszę kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  29. Byłam pewna, że zostawiłam komentarz. Kilka razy oglądałam post i zdjęcia.
    Muszę przyznać, że jest to bardzo pyszne danie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że zaglądasz <3
      Potrawa naprawdę pyszna i na dodatek szybka i łatwa do zrobienia. Można wykorzystać w niej to co mamy w lodówce i co lubimy. Jedynie ser obowiązkowy :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń