Wytrawne gofry często goszczą na moim stole.
To świetna alternatywa dla zwykłych kanapek, zapiekanek, czy tostów :D
Już pokazywałam, jakiś czas temu, jedną z wersji, były to gofry pszenne, również pyszne :D
Dziś dla odmiany wersja z mąki żytniej, razowej .
Gofry z mąki żytniej :
* 1,5 szkl mąki żytniej ( 500, 720 )
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
* 2 jaja
* 1,5 szkl mleka
* 1/3 szkl oleju
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
Połączyć w miseczce żółtka, olej i mleko.
W drugiej miseczce połączyć suche produkty.
Wsypać suchą mieszaninę do masy mokrej, wymieszać, dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. Odstawić na ok 10 min. Smażyć w gorącej gofrownicy około 5 min. Z przepisu wychodzi 8-9 gofrów. Są puszyste i chrupiące, naprawdę pyszne :)
Połączyć w miseczce żółtka, olej i mleko.
W drugiej miseczce połączyć suche produkty.
Wsypać suchą mieszaninę do masy mokrej, wymieszać, dodać pianę z białek, delikatnie połączyć. Odstawić na ok 10 min. Smażyć w gorącej gofrownicy około 5 min. Z przepisu wychodzi 8-9 gofrów. Są puszyste i chrupiące, naprawdę pyszne :)
Dziś z sałatką pomidorową z awokado, bazylią i olejem z suszonych pomidorów, chipsami z boczku i jajem sadzonym <3
Kochani, czy na Waszych stołach goszczą czasami wytrawne gofry ?
Pozdrawiam serdecznie i życzę pięknego tygodnia :)
Agness <3
Smacznie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję <3 Są naprawdę przepyszne :D
UsuńDawno u nas nie było, narobilas mi apetytu:-)
OdpowiedzUsuńAgatko, smacznego <3 Buziaki serdeczne :*
UsuńBardzo smakowite i pożywne, dodające energii na cały dzień ! Pomysł z goframi żytnimi, super :), muszę kiedyś koniecznie wypróbować. Bo zawsze gofry jem na słodko, a można też pożywnie, tak jak Ty podałaś.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Aniu, mój eM jest ogromnym wielbicielem gofrów na słodko, uwielbia je i po prostu pochłania :D Potrafi zjeść 3 po kolei... z bitą śmietaną i owocami :D Ja wolę wytrawne, właśnie na śniadanko :D
UsuńUściski serdeczne <3
Ach jakie pyszne :D Nie pamiętam czy pisałam, odnalazłam gofrownicę tylko teraz trochę czasu na zrobienie :D
OdpowiedzUsuńbuziaki :D
Agatko, jak fajnie, że masz gofrownicę :D W takim razie, kochana, zrób koniecznie, to błyskawiczna sprawa, robi się tylko chwilkę i chwilkę piecze. Fajne, na niespodziewanych gości, chwila i jest pyszny i okazały deser :D
UsuńBuziaki serdeczne <3
Wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńReniu, dziękuję <3 takie są naprawdę :D
UsuńUściski serdeczne <3
Zawsze jemy na słodko ale na takie też bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko
Alu, spróbuj koniecznie, są naprawdę pyszne :D To fajne urozmaicenie śniadaniowego menu :D
UsuńBuziaki serdeczne <3
Ojej, wyglądają wybornie - muszę spróbować;) Ja ostatnio czaję się na wypróbowanie pierogów z mąki żytniej i to jeszcze przed świętami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierogów z mąki żytniej nie robiłam, robiłam z jej dodatkiem. Łączyłam pszenną z żytnią, wyszły świetne :D
UsuńNa żytnie gofry namawiam, są naprawdę pyszne :D
Uściski serdeczne <3
U Ciebie to zawsze tak po królewsku, jak w jakiejś wykwintnej restauracji.I zawsze po wizycie na Twoim blogu czuję się nagle głodna;)
OdpowiedzUsuńAda, nawet nie wiesz jak jest miło mi to czytać, dziękuję <3
UsuńUściski serdeczne <3
Ale to cała prawda, pozdrawiam.
UsuńDziękuję kochana <3
UsuńNigdy nie jadłam wytrawnych gofrów, tylko na słodko :)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne, bardzo polecam, ja uwielbiam takie śniadanko i dosyć często robię :D
UsuńNigdy Aguś nie robiłam wytrawnych gofrów. Bardzo apetycznie wyglądają. Przepis przetestuję. Czy smarujesz Aga dodatkowo gofrownicę olejem?
OdpowiedzUsuńJa najczęściej mam problem z odklejeniem goferka z gofrownicy.
Uściski
Izuś, tak, zawsze przed smażeniem 1 gofra smaruję olejem, później, przed kolejnymi już nie. Odchodzą bardzo dobrze, najłatwiej wbić 2 drewniane patyczki od szaszłyków i tak wyciągać :D
UsuńBuziaki serdeczne <3
Dzięki Aguś. Sposobu na patyczki nie znałam:)
UsuńIzuś, naprawdę bardzo ułatwia wyjmowanie gofrów :D
UsuńTakich gofrów jeszcze nie jadłam... NA pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńNaprawdę są pyszne, baaardzo polecam, to super śniadanko :D
Usuńależ kusisz tymi goframi:)))
OdpowiedzUsuńBożenko , naprawdę są pyszne :D Bardzo polecam :D
UsuńMniam, fajny pomysł na gofra inaczej :)
OdpowiedzUsuńKasiu, naprawdę polecam, jest pyszne :D
Usuńjeeeezu ale kusisz :D takich gofrów nie znałam ale naaa pewno poznam <3
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo się cieszę, że udało mi się Cię skusić :D <3 Są naprawdę pyszne :D
UsuńGdybym ja robiła tak piękne i dobre śniadania... ach :)
OdpowiedzUsuńAgata, wszystko przed Tobą, to nic trudnego, jestem pewna, że Twoje będą jeszcze lepsze <3 :D
UsuńO wytrawnych gofrach nawet nie słyszałam. Świetny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAlu dziękuję<3 Bardzo polecam, to naprawdę fajny pomysł na śniadanie :D
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
No i jest świetny efekt :)
OdpowiedzUsuńPychotka.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam serdecznie <3
UsuńNo cóż -pozostaje mi tylko szczerze powiedzieć - to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMonika, masz całkowitą rację, są naprawdę pyszne :D
UsuńŚniadanie na wypasie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Łukasz, uwielbiam takie gofry na wytrawnie, z różnymi dodatkami fajnie smakują :D
UsuńMňam, mňam, to je dobrotka.
OdpowiedzUsuńEmily
Emily, naprawdę jest pyszne, bardzo lubię takie śniadanka :D
Usuń