W mojej kuchni mimo pełni zimy, wciąż jesienne klimaty :D
Sezon dyniowy nadal trwa :D
Podawałam już kila przepisów na potrawy z dynią, dziś pora na kolejny.
Tagliatelle z dynią, pyszna, sycąca i zdrowa potrawa :D
Dynia jest warzywem niesamowicie bogatym w witaminy i minerały.
Warto jak najczęściej zapraszać ją do swojej kuchni.
A dodatkowo jest przepyszna i można z niej wyczarować mnóstwo potraw i na słono i na słodko :D
Połączyłam tu dynię z suszonymi pomidorami, które również uwielbiam... zanim skończyłam sos, to chyba z pół słoiczka zjadłam, z kromką chleba z masłem ;) :D
Pierś
z kurczaka kroję w sporą kostkę i wrzucam do marynaty ( papryka słodka i
ostra, zmiażdżony czosnek, sól , tymianek, olej z suszonych pomidorów)
Dużą cebulę, lub 2 średnie, kroję w grubą kostkę, podsmażam na patelni,
gdy zacznie się rumienić dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę
smażę. Wyławiam cebulę i obsmażam mięso. Gdy jest już ładnie zrumienione
dodaję cebulę i pokrojoną w kostkę dynię, lub puree dyniowe, gdy dynia
zmięknie wlewam domowy przecier pomidorowy (mogą być zblendowane
pomidory z puszki, lub świeże ) dodaję 2-3 suszone grzybki, czubatą
łyżkę domowej jarzynki, czubatą łyżeczkę kurkumy, 2-3 cm startego
korzenia imbiru. Gotuję do miękkości mięsa. Dodaję suszone pomidory,
doprawiam do smaku słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem, solą i
świeżym tymiankiem.
Makaron gotuję al dente, odcedzam i wrzucam do sosu.
Gotowe :D
Z dyni zawsze przygotowuję puree, które później używam do wielu potraw.
To niesamowita wygoda. Część zjadamy na bieżąco, a nadmiar, poporcjowany w pojemniczki zamrażam. W razie potrzeby jest jak znalazł :D
Dynia dodatkowo jest tak ciepła i intensywna w kolorze, że w takie szare dni jak ostatnio,
po prostu poprawia nastrój :D Miło zjeść taką słoneczną potrawę :D
Pozdrawiam ciepło i życzę dużo słońca <3
Agness :D
Wygląda mega apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę przepyszne :D
UsuńWygląda pysznie, tylko juz o dynie trudno :(
OdpowiedzUsuńFaktycznie, już chyba o dynię nie jest łatwo. Ja zrobiłam sobie zapas jesienią, bo naprawdę sporo używam ich w kuchni, tak, że jeszcze kilka oczekuje na przerób,. A i mam kilka pojemniczków zamrożonego puree :D
UsuńCo roku mam tez tak zrobić! i co roku zapominam! :(
UsuńNo tak bywa... w przyszłym roku Ci przypomnę :))) <3
UsuńPyszności, uwielbiam dynie, a zdjęcia aż się chce zjeść. :))
OdpowiedzUsuńCelu dziękuję <3 Dynia daje tak dużo przeróżnych możliwości :D
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńI jak zawsze tak kolorowo i fajnie podane, że od razu chce się spróbować.
Pozdrawiam cieplutko.
To wszystko dlatego, że jemy również oczami :D
UsuńBardzo dziękuję i ściskam serdecznie <3
Wygląda obłędnie! Ja co prawda mięsa nie jem, ale myślę że w weekend zaskoczę męża taką nowością :)
OdpowiedzUsuńwww.sylviavoyages.com
Sylwia, dziękuję <3 Jak najbardziej kurczaka można pominąć i zrobić tylko z warzywnymi składnikami sosu, również jest pyszne. Fajnie też posypać podprażonymi pestkami dyni:D A do porcji dla męża, można dodać usmażoną na rumiano pierś :D Wilk syty i owca cała :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńApetycznejedzonko zachęca do zjedzenia.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo dziękuję i również pozdrawiam <3
Usuńjestem miłośniczką makaronów...aż pociekła mi ślinka...co za kolory:)))
OdpowiedzUsuńQrko, dynia, pomidorki, sporo kurkumy i kolorek jakby słońce zaświeciło :D Bardzo energetyczna potrawa :D
UsuńSmakowicie wygląda,tylko problem z dynią,skąd ją wziąć:)
OdpowiedzUsuńNo faktycznie, już teraz może być z tym problem. Ja mam spore zapasy, bo dynię uwielbiam :D Jeszcze kilka mam całych do przerobienia i sporo puree zamrożonego :D
UsuńLubię makaron w każdej postaci ! Twoja potrawa kusi, wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Aniu, makarony to naprawdę pyszne i niezwykle różnorodne dania :D Można przygotować je na wiele sposobów, każdy znajdzie coś dla siebie :D Ja też je bardzo lubię :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie :)
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAlu dziękuję , jest pyszne :D
UsuńRównież pozdrawiam ciepło <3
Uwielbiam i często robię :) To jest przepyszne danie, a na zdjęciu wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Justynko, w ogóle uwielbiam dynię, w każdej postaci :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Nie powinnam zaglądać do Ciebie, kiedy jestem głodna..
OdpowiedzUsuń:D
Aniu, nie można być głodnym ;) :)))
Usuń