Zanim zaczną się pierwsze tegoroczne owoce, zanim dojrzeją czereśnie i truskawki, to nadal w wypiekach królują jabłka :))
Zapraszam dziś na pyszne, bardzo orzeźwiające, dzięki dużej ilości owoców ciasto.
Jest fajny balans smaków, bo jest i słodko i kwaskowato i kremowo i czekoladowo :)))
Ciasto
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki ciasta zmiksować do otrzymania gładkiej masy, wylać na wyłożoną papierem blachę (25/35 cm) Piec przez ok 50 min w 180*C (sprawdzać patyczkiem)
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 3/4 szkl oleju
* 1 szkl mleka
* 2 jaja
* 2 łyżki dżemu
* 2 łyżki kakao
* czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki ciasta zmiksować do otrzymania gładkiej masy, wylać na wyłożoną papierem blachę (25/35 cm) Piec przez ok 50 min w 180*C (sprawdzać patyczkiem)
Masa jabłkowa
* 2 kg jabłek ( ja najbardziej lubię takie odmiany, które nie rozpadają się pod wpływem gotowania, wtedy jest fajna, wiórkowa konsystencja masy )
* 3 galaretki cytrynowe
* 3 łyżeczki żelatyny
Wszystkie proporcję podaję tak mniej więcej, ponieważ ja zawsze robię ,,na oko,,
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać szklankę wody, cukru do smaku, chwilę pogotować.
Galaretki i żelatynę rozmieszać w szklance wrzątku, dodać do jabłek. Ostudzić.
Krem czekoladowy
* ok 800 ml śmietanki kremówki
* 3 łyżki kakao
* 2 kopiaste łyżki żelatyny
* cukier do smaku
Wymieszać kakao z cukrem, dodać żelatynę, zaleć niewielką ilością wrzątku, tak aby wszystko dobrze się rozmieszało. Schłodzić
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać masę kakaową, dokładnie zmiksować
Blat rozkroić na pół, wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem czekoladowy, na wierzch, na drobnej tartce zetrzeć czekoladę. Schłodzić kilka godzin.
Chaszcze widoczne na zdjęciach ;) to narwana w ogródku, do wody i na herbatki mięta.
Zapach obłędny :))
Cudnie wygląda Twoje ciastko i smakuje na pewno wyśmienicie. Smacznego i pozdrawiam serdecznie 💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńMarysiu, jest naprawdę pyszne :D
UsuńDziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3
Zjadłabym taki kawałeczek :) Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam <3 :D
UsuńCzy mogą być jabłka zawekowane na szarlotkę?
OdpowiedzUsuńA dżem konieczny? Jeśli tak to jakiej konsystencji bo mam tylko swojej roboty i nie zawsze zwarte!
Pozdrawianki zręcznościowe!
Jak najbardziej wekowane jabłka mogą być, również jak mam, to z takimi robię :D Dżem też każdy nadaje się, u mnie tylko domowe i w bardzo różnej konsystencji :)) On nadaje takiej fajnej wilgotności ciastu.
UsuńŚciskam Cię <3
No, to już wiem, co upiekę na dzień Mamy!
UsuńSerdeczności slę!
Kochana, w takim razie już teraz życzę smacznego <3
UsuńMożesz piec na zamówienie :)
OdpowiedzUsuńDzięki <3
UsuńCiasta z cukierni niech się chowają ;D
UsuńDziękuję kochana, miło mi bardzo czytając takie słowa <3
UsuńNie obrazisz się, bo chce ukraść przepis... To ciasto dla nas. Już czuję jego smak. Jest genialne....
OdpowiedzUsuńAgatko, będzie mi bardzo miło, gdy upieczesz. Daj koniecznie znać jak wrażenia <3
UsuńDla smakoszy słodkości idealny deserek🥧🍘☕
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie na cały udany nowy tydzień 🌞🌼🍓
Kochana, u nas sami tacy smakosze ;))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
A został jakiś kawałeczek dla mnie:))kupisz mnie każdą czekoladą:)))
OdpowiedzUsuńBożenko, pewnie, że został, zapraszam <3 Będzie i kawka do niego :))
UsuńO matulu, na ten zimniejszy czas w sam raz!
OdpowiedzUsuńJotko, u mnie dziś jeszcze było bardzo ciepło, ale teraz już wiatr dosłownie głowę urywa. Oby chociaż deszczu nawiał.
UsuńO rany, zjadłabym!
OdpowiedzUsuńZapraszam :)))
UsuńUwielbiam czekoladowe ciasta! Nie robiłam nigdy z galaretka jabłkową. Moja mama robi, szkoda tylko, że ostatnio nie ma zdrowia na wypieki.
OdpowiedzUsuńTak, czy inaczej, dostałam ślinotoku!
Miłeczko, fajnie komponuje się ta kwaskowatość jabłek ze słodyczą czekoladowego ciasta i kremu :D
UsuńŻyczę mamie dużo zdrowia <3
Wyglada obłędnie. Chyba nie jadłam jeszcze ciasta czekoladowego z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńAgatko, naprawdę świetnie smakuje :D Kwaskowatość jabłek cudnie przełamuje słodycz czekolady :))
UsuńWygląda smakowicie, a ja kocham ciasta czekoladowe więc porywam przepis:-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Anitko, więc już z góry życzę Ci smacznego <3
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam :)
Wygląda pysznie :) Smacznego i miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i Tobie również życzę miłego wieczoru, uściski serdeczne <3
UsuńIt looks wonderful...Delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! I zdjęcia jak zawsze prześliczne- urocze kompozycje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam <3
UsuńWygląda przepysznie. Wczoraj jadłam, niestety kupne, przekładaniec ale z nadzieniem truskawkowym. Czy jego robi się podobnie?
OdpowiedzUsuńAgatko, taką masę jak tu jabłkowa, można zrobić też z każdych innych owoców i wszystkie smakują pysznie. Ja, poza jabłkami, robię najczęściej z truskawek, malin i jagód :) Ale mogą być każde owoce.
UsuńKochana Agnes! Przestań publikować te smakowite przepisy, bo się w drzwi nie zmieszczę ;)Jak się naoglądam, to potem opanować apetytu nie mogę. ;) A dla łakomczucha to prawdziwy dylemat "Eat or not to eat!" Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKochana, mam tak samo :))) Jak widzę coś smakowitego, to aż chce się biec do lodówki wyszukać jakiś pyszny zamiennik :)))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Pewnie dla mnie już nic nie zostało...
OdpowiedzUsuńno cóż trzeba upiec samej tym bardziej, że uwielbiam ciasto czekoladowe
pozdrawiam cieplutko Agness :)
Joasiu, to prawda, już blacha pusta, ale jak zawsze, sporo zostało rozdane :))) Kochana, naprawdę namawiam na upieczenie, jest pyszne i bardzo łatwo się je robi, mimo, że wygląda na skomplikowane :D
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
Zastosuję wegański zamiennik żelatyny i zrobią to ciasto. 😊
OdpowiedzUsuńAgnieszko, daj znać jak wyszło w wegańskiej wersji <3
UsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne :D
UsuńAleż pysznie wygląda to ciasto, szczerze mówiąc bardzo lubię warstwowe ciasta, od razu wpadają w oko i zachęcają do spróbowania :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMagda, i ja lubię takie warstwowe, różne smaki świetnie się uzupełniają :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Zjadła bym z chęcią, kawałek tego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDo kawki smakuje świetnie... zapraszam <3 :D
UsuńWspaniale wygląda i na pewno jest pyszne, ale chyba pracochłonne. Ostatnia piekę ciadta z rabarbarem, a przepisem się poczęstuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Nina, to ciasto tylko wygląda na skomplikowane i trudne do zrobienia, tak naprawdę jest niesamowicie proste :)) Na czekoladowe ciasto wszystko wrzucamy do 1 gara i miksujemy, masa jabłkowa to tylko stare, podgotowane i wymieszane z galaretką jabłka, no i ubita śmietana z zaparzonym kakao... łatwizna, a jest naprawdę okazałe i pyszne :D
UsuńU mnie dziś w planach jogurtowe z rabarbarem :)))
I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Wygląda fantastycznie! I jest takie, jak lubię! Słodkie i kwaskowate jednocześnie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Dorotko, to też jednio z moich ulubionych, często je robię, bo jest pyszne. Wymieniam tylko owoce :D
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam :)
Idealne ciasto. Jest w nim wszystko co najlepsze. Blat super szybki do zrobienia, bo wszystko do miski, zmiksować i gotowe:), masa jabłkowa i krem też proste. Chyba najtrudniejsze jest czekanie aż wszystko stężeje 😉dla nas rewelacyjny przepis! Pozdrawiamy serdecznie😘❤️
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciasto wydaje się niesamowicie skomplikowane, ale tak naprawdę jest bardzo proste, łatwe i szybkie do zrobienia :)) I naprawdę pyszne, jedno z moich ulubionych, robię dosyć często, wymieniam tylko owoce :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
oj zjadłabym takie ciacho, chociaż na diecie jestem :D
OdpowiedzUsuńNo tak, dieta to wyrzeczenia, ale czasami można się skusić ;))
UsuńKuszący smakołyk, chętnie bym skosztowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Aniu, po cieście zostało już tylko wspomnienie, dziś zapraszam na muffinki z kremem mascarpone :D
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Mega smacznie wygląda to ciasto. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńAlu, dziękuję <3 Było naprawdę pyszne :D
UsuńRównież pozdrawiam Cię serdecznie :)
Brzmi i wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne :))
UsuńPołączenie czekolady i jabłek nie jest zbyt oczywiste, a więc tym bardziej ciekawe do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńŚwietnie się komponuje kwaskowatość jabłek ze słodyczą czekolady :D Bardzo namawiam do przetestowania <3
Usuńpysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńI naprawdę tak smakuje :)))
UsuńCiasto wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :D
Pozdrawiam!
Bardzo polecam, jest naprawdę pyszne i bardzo łatwe do zrobienia :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D Smakuje naprawdę fajnie :D
Usuńale narobiłaś mi ochoty na ciasteczko!
OdpowiedzUsuńGosiu, ja właśnie wcinam muffinkę do porannej kawki :)))
UsuńMoje dzieciaki uwielbiają to ciasto :))
OdpowiedzUsuńWcale się im nie dziwię, u nas też ma ogromne wzięcie :))
UsuńDo kawy bym zjadła takie ciacho. Przepis zapisuje. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNaprawdę smakuje świetnie, a i robi się bardzo łatwo :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam :)
To są moje smaki! Ale mi narobiłaś tym ciachem ochoty na słodkie przyjemności. Bardzo ciekawy przepis i zapiszę sobie dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że trafiłam w Twój gust. Ciasto jest naprawdę pyszne :D
UsuńJabłko i czekolada, to moje smaki :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się uzupełniają i cudnie smakują :D
UsuńWygląda lepiej niż te z cukierni :)
OdpowiedzUsuńIwonko, bardzo Ci dziękuję za taką miłą opinię <3 :D
UsuńChętnie bym posiedziala z Tobą przy kawce i tak pysznym cieście. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńKasiu, byłoby mi niezmierni miło, spędzić z Tobą czas i pogadać <3 W życiu wszystko jest możliwe, więc jeśli zabłądzisz na Lubelszczyznę, to serdecznie zapraszam :))) Kawa i ciasto zawsze się znajdzie <3
UsuńCiasto wygląda obłędnie! Na jego widok cieknie mi ślinka. W moim przypadku bez masy śmietanowej.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Kochana, bez masy też fajnie smakuje :))
UsuńUściski serdeczne :)
Przepis na ciasto mam identyczny w zeszycie pod nazwą "awaryjny,ekspresowy murzynek"... a taką "masą jabłkową" moja Mama biszkopt przekładala... :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie...musi smakować obłędnie :)
O widzisz, to okazuje się, że mamy podobne preferencje smakowe :))) Koniecznie wypróbuj to połączenie, naprawdę fajnie smakuje :)
Usuń