poniedziałek, 13 września 2021

Słodkie chwile - Rolada z jagodami i kremem z białą czekoladą

 

 Mamy cudny czas, gdy krzaczki i drzewa w ogrodach i sadach wciąż uginają się od pysznych, świeżych owoców.  Stragany na targach przyciągają i kuszą kolorami, kształtami i zapachami. Uwielbiam tę sezonowość, to bogactwo schyłku lata i początków jesieni, kiedy możemy przebierać do woli we wspaniałych, pełnych witamin darach natury:)) Półki w piwnicy już uginają się od pozamykanych w słoikach letnich pyszności. Na przerobienie czeka jeszcze papryka, czarny bez i drugi rzut mięty, która pięknie odrosła po wczesnoletnich postrzyżynach ;) Owoce i warzywa wskakują również do łakoci wszelakich, było już i ciasto cukiniowe i marchewkowe . Tym razem powstała pyszna rolada, z masą jagód i borówki, wypełniona pysznym kremem z białą czekoladą <3 







Przepis na biszkopt

* 5 jaj
* 1/2 szk cukru
* 2/3 szk mąki ( pszenna + 2 łyżki ziemniaczanej )
* pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ubić pianę ze szczyptą soli, gdy już będzie dosyć sztywna dodać cukier i ubić na sztywno, dodać żółtka, dokładnie połączyć, następnie wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać , wylać na papier na blasze, wyrównać, piec około 25 min w 180*C Z gorącego biszkoptu zdjąć papier i zrolować na lekko wilgotnej ściereczce, zostawić do ostygnięcia.

 




 Krem z białą czekoladą

 * 300 ml śmietanki kremówki 36%

* 200 g białej czekolady

* 280g serka mascarpone


W małym garnuszku rozgrzewamy mocno śmietankę, zdejmujemy z panika, dodajemy połamaną czekoladę, odczekujemy chwilę, aż czekolada zmięknie, i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.

Gdy całkowicie ostygnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie wkładamy do misy miksera, razem ze schłodzonym mascarpone i ubijamy na gęsty krem. 


Frużelina jagodowa

* 300g jagód

*3-4 łyżki cukru

*1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (rozpuścić w odrobinie zimnej wody) 

* 1 łyżeczka żelatyny ( zalać odrobiną zimnej wody i zostawić do napęcznienia)


Pogotować chwilę owoce z cukrem, żeby zmiękły i częściowo rozpadły się. Wlać wodę z mąka i jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z palnika i dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, ostudzić całkowicie.


 

 

 


 

Rozwijamy ze ściereczki ostudzoną roladę, smarujemy ją kremem czekoladowym, następnie na krem wykładamy frużelinę i ciasno rolujemy, pomagając sobie ściereczką. Następnie owijamy ponownie gotową roladę, wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia dekorujemy kremem , owocami i kroimy sobie słuszny kawał do porannej kawki ;) <3  





Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ | SŁODKI POMYSŁ
Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ | SŁODKI POMYSŁ
Artykuł skopiowany ze strony www.slodkipomysl.pl

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ | SŁODKI POMYSŁ

61 komentarzy:

  1. Dokładnie taki biszkopt robię, ale muszę spróbować z rolada, wygląda cudnie. Aż żałuję, że już nie pije kawy...
    Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, z herbatką będzie równie świetnie smakować :)) A biszkopt to stareńki przepis, jeszcze z zapisków mojej mamy, z mojego dzieciństwa :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  2. U mnie jagód już nie ma, tylko borówki. Przypomniałem sobie, że przecież w dzieciństwie taką roladę często jadałem i nagle... się urwało. Nawet nie wiem czemu? Myślę, że chętnie bym zjadł by odświeżyć sobie pamięć.
    Życzę smacznego i pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rolada to ulubione ciasto mojego eM, więc robię ją od czasu do czasu, w różnych wersjach :D A jagódkami posiłkuję się zamrożonymi, bo też już skończyły się, ale spory zapasik zrobiłam :)
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :D

      Usuń
  3. No i znów trzeba obejść się smakiem😃

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ta rolada pięknie wygląda :)))
    wszystkiego dobrego życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, bardzo dziękuję kochana i Tobie życzę cudnego dnia <3

      Usuń
  5. Dawno nie robiłam rolady w domu. Ostatnio tylko łakocie bez pieczenia tworzę. Twoja rolada wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, rolady uwielbiam mój eM, więc czasami robię mu taką niespodziankę :))

      Usuń
  6. Wygląda pięknie, ale to nie moje smaki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, mam nadzieję, że kolejną propozycją do łasuchowania trafię w Twój gust <3

      Usuń
  7. Taka rolada wygląda pysznie, kojarzy mi się z latem i smakami dzieciństwa. U nas w Galicji jagód nie widziałam, ale są borówki, więc roladę zrobię do weekendowej kawki będzie idealna 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z borówką też będzie wspaniale smakowała :)) Już teraz życzę smacznego <3

      Usuń
  8. Agus podunełas mi super pomysł na ciasto dla moich tesci, których spodziewam się w weekend :) rolada wyglada obłednie 8 myślę że będzie im smakowała. Jagody zostały ni niestety tylko mrożone i to że sklepu bi lasy suche, deszczu nie było i jagódy marne w tym roku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u mnie też mrożone jagódki. Zamroziłam spory zapas, będzie na zimowe dni jak znalazł :))

      Usuń
  9. Ależ ta rolada apetycznie wygląda. I założę się, że tak samo smakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo się cieszę, że rolada przypadła Ci do gustu :D Smakuje naprawdę fajnie :))
      Również serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Aż się wzruszyłam, takie rolady robiła moja Mama.
    Smakowały przepysznie.
    Pewnie, że nie upiekę, ale pomarzę.
    Wygląda cudownie. Super przepis, jak zwykle podeślę piekącym koleżankom.
    Irena - Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, bardzo się cieszę, że przywołałam miłe wspomnienia <3

      Usuń
  11. Wygląda bardzo smacznie. Aż nabrałam ochoty na coś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomarzyć mogę nawet ja, ale to by była kosmiczna katastrofa gdybym to próbowała upiec, nawet już sobie ją wyobrażam. Moja rolada by chyba wybuchła, ale jest piękna - twoja jest piękna, i penie cudownie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, jestem pewna, że świetnie poradziłabyś sobie z upieczeniem takiej rolady :))

      Usuń
  13. Wygląda smakowicie, choć nie przepadam za białą czekoladą, to biszkopt plus owoce uważam za najlepsze słodkie połączenie... mniam:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja dla odmiany uwielbiam białą czekoladę, a to jeden z moich ulubionych kremów :))
      Buziaki kochana <3

      Usuń
  14. Na pewno pyszne ale ja nie jestem dobra w cukiernictwie , zadowolę się oglądaniem fotografii;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, jestem pewna, że bez problemu stworzyłabyś taką roladę :))

      Usuń
  15. Ooo zgłodniałam na widok ciasta... Jestem przed kolacją hihi. Wrócę i skradnę przepis jeśli pozwolisz... Tylko nie wiem czy po pieczeniu w moim starym piekarniku da się zrolowac biszkopt upsss. Spróbuję. Dziękuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, biszkopt bez problemu zrolujesz, tylko po wyjęciu z piekarnika trzeba zawinąć w lekko wilgotną ściereczkę.
      Również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  16. Wygląda przepięknie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  17. Nie masz litości nad łakomczuchami. Skąd ja teraz wezmę jagody, żeby przygotować takie pyszności

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety już sezon jagodowy za nami, strasznie szybko minęło to lato, aż żal... ale na szczęście możemy posiłkować się zamrożonymi zapasami :))

      Usuń
  18. Łasa jestem na takie deserki i to bardzo. A nie powinnam.... Ale jednak chyba się skuszę i strzelę sobie taką roladkę. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, od czasu do czasu można pofolgować zmysłom i zaszaleć ;)))
      Już teraz życzę Ci smacznego <3

      Usuń
  19. Patrząc na te zdjęcia od razu zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie zrobiłam rolady bo się boję. Wydaje mi się że nie podołam albo mi pęknie albo mi się nie zwinie albo mi się nie pokroi! Twoja jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, poradzisz sobie bez najmniejszego problemu. Na wilgotnej ściereczce biszkopt bardzo dobrze się zwija i nic nie pęknie :)))

      Usuń
  21. Pięknie wyglada twoja rolada. Takie ciasta są zawsze pierwsze pochłaniane na każdej imprezie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 Z tym pochłanianiem to prawda... szybko znika ;))

      Usuń
  22. Ojej jakie pyszności. Rolada wygląda obłędnie. Pozdrawiam serdecznie 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, bardzo dziękuję i również pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  23. Ale pychota. Kiedyś często robiłam rolady, ale masy były inne. Ta musi smakować!!!!!! Niestety muszę tylko popatrzeć i powspominać, a szkoda. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, to prawda, kremy się zmieniają, ciągle coś nowego wychodzi na prowadzenie, różne smakowe mody :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  24. Ojejku, rolada jak z obrazka z książki kucharskiej, wygląda pięknie i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ mi miło, bardzo dziękuję za takie ciepłe słowa <3

      Usuń
  25. Przepysznie wygląda.Nigdy nie robiłam rolady a może w końcu warto spróbować. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, naprawdę polecam :)) I świetnie smakuje i ciekawie wygląda :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  26. Woooow niesamowicie to wygląda, chyba stanę się fanką rolad :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że znikła bardzo szybko, warto się skusić :)))

      Usuń
  27. Nie dość że smacznie wygląda to jeszcze pięknie ozdobiona. :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj końcówką lata Agnes
    Coś tak pięknego i zapewne pysznego jak najbardziej pasuje do jeszcze letniej pory.
    Biała czekolada, krem,jagody... Pycha. Wystarczy tylko zamiast pszennej mąki wziąć bezglutenową i będę zadowolona
    Pozdrawiam szumem wspomnień z moich szumiących stronek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ismenko, to prawda, zamiana mąk pozwoli delektować się smakiem :))
      Pozdrawiam Cię gorąco <3

      Usuń