środa, 28 września 2016

Rustykalna tarta pełnoziarnista, z dynią i jabłkami.


Po ostatnich chłodach, dzisiejszy dzień przywitał mnie pięknym słońcem.
 Jest ciepło i niesamowicie przyjemnie :) 
Koniecznie trzeba wykorzystać słoneczne dni, z miłą temperaturą, zanim przyjdą deszcze i zimno.
No ale jak można wykorzystać taki piękny czas, jeśli nie kawą i relaksem na tarasie :))




Jesień, to dynie :)
Wspaniałe warzywo, z którego można wyczarować naprawdę mnóstwo potraw. Daje ogromne pole do popisu, można ją przyrządzać i na słono i na słodko :)




U mnie rustykalna tarta pełnoziarnista, z karmelizowaną dynią i jabłkami :)



* 1 szkl mąki pełnoziarnistej
* 0,5 szkl mąki poznańskiej
* 4 łyżki cukru
* 140 g zimnego masła
* 1 jajo
* szczypta soli
Wsypać na stolnicę suche produkty, dodać jajo i masło, posiekać nożem , następnie szybko zagnieść, zrobić kulę, spłaszczyć ją i do lodówki co najmniej na pół godziny.
Ok 50-60 dkg dyni hokkaido ze skórką, wydrążyć środek, pokroić na niewielką kostkę ( 1-2 cm ) 6 jabłek obrać i pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z cukrem, oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym ( obie wersje pysznie smakują ) i chwilę podsmażyć na maśle do momentu, kiedy lekko zmiękną . Posypać 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką papier do pieczenia i rozwałkować (podsypać leciutko mąką, żeby nie lepiło się do wałka ) , wyłożyć na środek owoce, pozostawiając około 7-8 cm wolnego ciasta na brzegach. Brzegi zawinąć na nadzienie. Najłatwiej pomagając sobie papierem, na którym ciasto leży. Piec w 200*C przez około 40 min.





Zostawiam Was z pyszną tartą, życzę pięknych i pogodnych jesiennych dni :)

Agness <3 

44 komentarze:

  1. Zaczęłam się ślinić jak pies Burek! Ależ cudo z tej tarty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Jest naprawdę pyszna... to znaczy, była ;))

      Usuń
  2. Ooo, jakie pyszności zaserwowalas :-) napatrzalam się i jestem najedzona :-) :-) :-) hihi
    Jesien jakosnie rozpieszcza, własnego zrobiłaś ochood ogrodu z kubkiem gorącej kawy, jest zimno bo wieje strasznie nawet gdy wracam z pracy nie jest już tak w miare cieplo ale zimno... A posiedzialabym w altance... Chyba już czas na ogniska :-) przynajmniej ciepło i przytulnie :-) hihi
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wreszcie troszkę się temperatura podniosła, weekend był przepiękny, dziś już deszczowo i szaro, ale nadal ciepło. Oby wysokie temperatury się jeszcze jakiś czas utrzymały :)
      Buziaki Agatko <3

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie...ale ja w tym miesiącu wyczerpałam już przydział na ciasto ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, już się październik zaczął... więc może ;) ???

      Usuń
  4. Tarty rustykalne to moja słabość. Połączenie jabłka i dyni to dla mnie nowość i czuję się zaintrygowana :) wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, polecam, fajnie się komponuje z pełnoziarnistym ciastem :)
      Uściski <3

      Usuń
  5. MMM ależ mi smaka narobiłaś:)))chyba ją upiekę w piątek:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, mniam, ale smaka mi narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam tarty i na słodko i wytrawnie. Z dynią jeszcze nie jadła, więc muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, dynia naprawdę świetnie komponuje się z jabłkami :)

      Usuń
  8. Wygląda przepięknie, jabłek z dynią jeszcze nie łączyłam, ale karmelizowane i zapieczone razem na pewno smakują obłędnie. Piękne aranżacje, najadłam się oczami :)
    Uściski wielkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko dziękuję, bardzo polecam to połączenie, jest naprawdę fajne :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  9. Kochana, Twoja tarta wygląda przepysznie! Piękna Ci wyszła.
    Aż nabrałam ochoty i chyba sama taką rustykalną zrobię:)
    całusy posyłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, jeśli się skusisz, to proszę daj znać jak smakuje :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  10. Ale pięknie wygląda, ja wczoraj ciasto czekoladowe upiekłam - tak zadecydował mój 4 latek i tak miał ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta czekoladowe uwielbiam... pod każda postacią i w każdym połączeniu :))

      Usuń
  11. Ależ ta tarta wygląda! Jeśli tak smakuje jak wygląda to musi to być "niebo w gębie":)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje. Muszę wypróbować, bo mam wszystkie składniki. Uwielbiam te Twoje kulinarne pomysły. Ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, jeśli zrobisz, to podziel się proszę wrażeniami :)
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  13. Kochana ale pyszności na serwujesz! Żałuję teraz, że ostatnio nie skorzystałam z okazji i nie kupiłam sobie formy do tarty!
    Wstyd się przyznać, ale tarty jeszcze nigdy nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, tu jest o tyle fajnie, że forma do tarty nie jest potrzebna. Tę robi się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia :)

      Usuń
  14. Pogoda nas rozpieszcza oby jak najdłużej :-) Tarta wygląda obłędnie, mniam! !!!!:-) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marylin, i ja mam nadzieję, że długo jeszcze pogoda będzie piękna. Wprawdzie dziś pada, ale jest ciepło :)
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  15. Nigdy nie robiłam nic z dyni, musze wypróbowac tą tartę bo wygląda na smakowitą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dynię bardzo lubię, właśnie przymierzam się na jutro do ugotowania zupki :)

      Usuń