czwartek, 12 maja 2022

Chlebek bananowy

 

Kochani, podzielę się dziś pomysłem na bardzo smaczne ciasto, z dodatkiem bananów. Jest to świetna opcja na wykorzystanie przejrzałych, pociemniałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.

Ciasto świetnie smakuje, super dodatek do kawy, herbaty, a nawet szklanki zimnego mleka. Z dodatkami można poszaleć według preferencji smakowych, można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, siekaną czekoladę czarną i białą, można podrasować cynamonem, czy wanilią, dorzucić wiórki kokosowe, czy sezam.   U mnie wersja z rodzynkami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Robi się je błyskawicznie, jest bardzo łatwe i nie ma szans, żeby się nie udało :))

Przepis przed wielu laty zaczerpnięty z czeluści internetu, od tamtej pory wpisał się na stałe w moje domowe menu. Zawsze, gdy mam nadmiar bananów, robię to ciasto,. I banany wykorzystane i jest pyszna przekąska do  łasuchowania :))

 


 

 


  • 4  przejrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
  • 200 ml  roztopionego masła, lub oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy, lub odrobina cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • dowolne dodatki ( orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, sezam, posiekana czekolada, suszona żurawina... itp)

 

* * W jednej misce wymieszać suche produkty ( mąkę, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy, oraz dodatki, które wybierzemy)

** W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie miksując dodać olej lub masło, a na końcu rozgniecione banany.

**  Połączyć mokre i suche składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej keksówki. Piec w 180*C przez około 1godzinę, sprawdzać patyczkiem.

 

Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub czekoladą.

 


 

 





15 komentarzy:

  1. Często robię ale czasami mi nie wychodzi, chyba przez użytą mąkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, może to faktycznie wina mąki. Ja ostatnio do pączków musiałam dać całą szklankę mąki więcej, niż zawsze. A i chlebek nie lubi zbyt długiego mieszania, gdy już połączymy składniki mokre z suchymi, podobnie jak muffinki.

      Usuń
  2. Znam ten przepis, ciasto pyszne. Banany to moje odkrycie jako nawóz w ogrodzie, więc czasami mam dylemat, czy te bardzo dojrzałe dać pod roślinkę czy do ciasta?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celu, u mnie do ogródka wędrują tylko skórki bananowe, czasami, bardzo rzadko, cały banan. Ale powiem Ci szczerze, że ja swoje roślinki i chlebkiem na zakwasie karmię i serwatką, czy maślanką podlewam, a i niejednokrotnie kawę czy herbatkę im serwuję ;)))
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  3. Wygląda trochę jak keks. Przypuszczam, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować , choć mało u mnie chętnych na wypieki i słodkie jako takie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taki chlebek robić ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Hejka Aguś. Pyszności serwujesz... Bananowe love bo często u nas pączki bananowe robimy. Hihu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli się lubi banany to koniecznie trzeba ten chlebek zrobić, ja go uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Już ślinka cieknie. Z pewnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda rewelacyjnie i faktycznie jest proste. Spróbuję je wykonać. Pozdrawiam serdecznie Agness.

    OdpowiedzUsuń
  10. Och, to jedyne ciasto, które mi się udaje! Potwierdzam, smak jest cudowny. Choć ja daję tylko 2 jaja i mniej cukru, ale i tak jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie, może kiedyś się skuszę i go zrobię.

    OdpowiedzUsuń