Kochani, podzielę się dziś pomysłem na bardzo smaczne ciasto, z dodatkiem bananów. Jest to świetna opcja na wykorzystanie przejrzałych, pociemniałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.
Ciasto świetnie smakuje, super dodatek do kawy, herbaty, a nawet szklanki zimnego mleka. Z dodatkami można poszaleć według preferencji smakowych, można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, siekaną czekoladę czarną i białą, można podrasować cynamonem, czy wanilią, dorzucić wiórki kokosowe, czy sezam. U mnie wersja z rodzynkami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Robi się je błyskawicznie, jest bardzo łatwe i nie ma szans, żeby się nie udało :))
Przepis przed wielu laty zaczerpnięty z czeluści internetu, od tamtej pory wpisał się na stałe w moje domowe menu. Zawsze, gdy mam nadmiar bananów, robię to ciasto,. I banany wykorzystane i jest pyszna przekąska do łasuchowania :))
- 4 przejrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
- 200 ml roztopionego masła, lub oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy, lub odrobina cynamonu
- 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- dowolne dodatki ( orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, sezam, posiekana czekolada, suszona żurawina... itp)
* * W jednej misce wymieszać suche produkty ( mąkę, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy, oraz dodatki, które wybierzemy)
** W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie miksując dodać olej lub masło, a na końcu rozgniecione banany.
** Połączyć mokre i suche składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej keksówki. Piec w 180*C przez około 1godzinę, sprawdzać patyczkiem.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub czekoladą.
Często robię ale czasami mi nie wychodzi, chyba przez użytą mąkę
OdpowiedzUsuńO widzisz, może to faktycznie wina mąki. Ja ostatnio do pączków musiałam dać całą szklankę mąki więcej, niż zawsze. A i chlebek nie lubi zbyt długiego mieszania, gdy już połączymy składniki mokre z suchymi, podobnie jak muffinki.
UsuńUwielbiam go. 😊
OdpowiedzUsuńAgnieszko, to podobnie jak moja rodzinka :)))
UsuńZnam ten przepis, ciasto pyszne. Banany to moje odkrycie jako nawóz w ogrodzie, więc czasami mam dylemat, czy te bardzo dojrzałe dać pod roślinkę czy do ciasta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Celu, u mnie do ogródka wędrują tylko skórki bananowe, czasami, bardzo rzadko, cały banan. Ale powiem Ci szczerze, że ja swoje roślinki i chlebkiem na zakwasie karmię i serwatką, czy maślanką podlewam, a i niejednokrotnie kawę czy herbatkę im serwuję ;)))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Wygląda trochę jak keks. Przypuszczam, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować , choć mało u mnie chętnych na wypieki i słodkie jako takie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki chlebek robić ❤️
OdpowiedzUsuńHejka Aguś. Pyszności serwujesz... Bananowe love bo często u nas pączki bananowe robimy. Hihu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeśli się lubi banany to koniecznie trzeba ten chlebek zrobić, ja go uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńJuż ślinka cieknie. Z pewnością zrobię.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie i faktycznie jest proste. Spróbuję je wykonać. Pozdrawiam serdecznie Agness.
OdpowiedzUsuńOch, to jedyne ciasto, które mi się udaje! Potwierdzam, smak jest cudowny. Choć ja daję tylko 2 jaja i mniej cukru, ale i tak jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, może kiedyś się skuszę i go zrobię.
OdpowiedzUsuń