wtorek, 21 kwietnia 2020

Chleb razowy na zakwasie



Własnoręcznie pieczony chleb to coś oczywistego w moim domu.
Piekę od lat i nie wyobrażam sobie tego nie robić. Chyba nie ma piękniejszego zapachu w domu, niż aromat, który roznosi się, gdy chleb dopieka się w piekarniku :)
Piekę różne chleby, z różnych mąk, z przeróżnymi dodatkami, ale moim ulubionym, najpyszniejszym ze wszystkich jest ten, na który dziś podam przepis.





Jest to ciężki razowy chleb na zakwasie,  z dużą ilością mąki żytniej i pszennej pełnoziarnistej, z całą masą dodatków - pestek dyni i słonecznika, siemieniem lnianym, otrębami, suszoną żurawiną, lub morelą, śliwką wędzoną, albo tak jak dziś jagodą goi, oraz miodem. 




Zrobienie tego chleba jest niesamowicie proste, nie potrzeba żadnego wyrabiania, wygniatania, formowania. Po prostu mieszamy dokładnie łyżką, żeby dobrze połączyły się wszystkie produkty....i tyle :))) 










* 1/2 kg mąki żytniej
* 1/2 kg mąki pełnoziarnistej
* 1 szk mąki pszennej - typ 500
* 1 szk otrąb pszennych, lub żytnich
* 3/4 szk siemienia lnianego
* 1/2 szk ziaren słonecznika
* 1/2 szk ziaren dyni
* 2 czubate łyżeczki soli
* 2 czubate łyżeczki cukru ( zastępuję je 2 łyżkami miodu)
* 1 szk suszonej żurawiny ( daję zamiennie również suszoną śliwkę, morelę, czy jagody goi)
* 4,5 szk ciepłej wody ( połowę wody zastępuję serwatką )
* zaczyn

Wszystkie sypkie składniki wsypać do dużej miski, wymieszać . Dodać zaczyn i ciepłą wodę, dobrze wymieszać ( ja robię to drewnianą łyżką) Zostawić na 2 godziny, przemieszać, odebrać 3 duże łyżki zaczynu do słoika ( wstawić do lodówki - może stać 10 dni )
Ciasto przełożyć do 2-3 ( w zależności od wielkości) nasmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami i pestkami słonecznika blaszek keksowych. Wstawić do piekarnika na 10 godzin, po tym czasie piec w 200*C przez ok 60 min.





Chleb jest niezwykle bogaty w smaku dzięki dużej ilości dodatków. 
Delikatną gładkość miąższu wspaniale przełamuje chrupkość ziaren, a smaku dopełnia słodycz suszonych owoców.
Chleb jest tak smaczny, że najbardziej go lubię po prostu z masłem, czasami dodam pomidora, i to wszystko, nie potrzeba nic więcej:)))





Ciekawa jestem bardzo, czy pieczecie chleb i jaki lubicie najbardziej  ?








77 komentarzy:

  1. My też pieczemy teraz chleby sami. Testujemy różne przepisy. Ten też wyprobujemy :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, takie domowe chleby to coś pysznego :)) Jest tak dużo różnych rodzajów, że można wciąż kombinować i nigdy się nie znudzi, ani nie przeje :))
      Na ten bardzo Cię namawiam, mój ulubiony :))
      Tobie również miłego dnia, uściski serdeczne <3

      Usuń
  2. Cudo! Znam te wrażenia i ten smak :) Bo sama piekę chleb od kilku lat. Też wyłącznie na zakwasie. Jest przepyszny. I niestety nie można oprzeć się jego smakowi, spożywa się zawsze w nadmiarze :) :)
    Piękne fotki!
    Ściskam mocno! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu to prawda, trudno się od niego oderwać. A jest bardzo sytny, bo nie ma w sobie żadnych spulchniaczy, tak jak to bywa w kupnych, same konkrety, które bardzo sycą, no i wartości odżywczych w nim mnóstwo :))
      Dziękuję bardzo za miłe słowa o zdjęciach <3
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  3. Z wielką przyjemnością przeczytałam Twój post. A dobrze wiesz, co myślę o zdjęciach- to przepiękne, przemyślane kompozycje.Własnie myślę o pieczeniu chleba i takie informacje, i przepisy jak u Ciebie są dla mnie na wagę złota. Zapisuję przepis. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo dziękuję za miłe słowa o zdjęciach <3
      Przepis na chleb naprawdę polecam, robi się go bardzo łatwo, a jest niezwykle pożywny i zdrowy, dzięki dużej ilości dodatków wszelakich, i bardzo sytny :) Mnie wystarczy do niego masełko i jestem w raju :)))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  4. Owszem, piekę przeróżne chleby🍞
    Zależy dla kogo, bo każdy z bliskich ma ulubiony.
    Mąż lubi te żytnie ciężkie, Syn że śliwką orkiszowy.
    A mnie wolno jeść pieczywo tylko pszenne, bez zakwasu!
    Smacznie pozdrawiam ☕☀️🌸🧡😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, że mamy różne smaki :) U mnie wszyscy najbardziej upodobali sobie właśnie ten, który pokazałam i najczęściej właśnie jego się domagają :D Jedynie tata preferuje miękkie, białe chleby, ponieważ ma problemy z gryzieniem tak dużej ilości ziaren.
      Mam nadzieję, że podzielisz się przepisami na chleby, które pieczesz, bardzo chętnie testuję inne rodzaje :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
    2. Zapraszam na bloga do archiwum🍞🤗

      Usuń
    3. Ok, w takim razie poszukam, dziękuję :***

      Usuń
  5. Uwielbiam domowy chleb. Moja mama często piecze. Na pewno skorzystamy z przepisu. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, bardzo polecam, chlebek jest naprawdę pyszny <3 A może podzielisz się przepisem na mamy chleb? Bardzo lubię testować inne smaki :))

      Usuń
  6. Pysznie wygląda ten chlebek! Zwykły chlebek mnie nie przekonał, ale ten spróbuję zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, naprawdę namawiam, jest przepyszny. Do niego odrobina masła i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba :)))

      Usuń
  7. Na pewno jest pyszny i pięknie pachnie. Nie próbowałam piec chleba w domowych warunkach ale czemu by nie spróbować? Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, spróbuj koniecznie, nie może nie wyjść :)) A i jest niesamowicie łatwy do zrobienia, nie trzeba wygniatać, formować, wystarczy dobrze wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników i gotowe :)) A doznania smakowe obłędne :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  8. Czemu mnie to nie dziwi? Zdjęcia tak smakowite że aż się chce schrupać monitor :D
    Pozdrawiam i zdrowia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, dziękuję Ci kochana bardzo, za takie ciepłe słowa <3 <3 <3
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Agnieszko, naprawdę jest przepyszny, wystarczy samo masełko i niebo w buzi :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie chleby ale chlebu na zakwasie sama jeszcze nigdy nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, to niesamowicie szybka i prosta sprawa. A chlebek naprawdę pyszny :)

      Usuń
  11. Oj, kocham chleb na zakwasie, ten na drożdżach średnio mi podchodzi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też najbardziej lubię właśnie na zakwasie, chociaż czasami mam ochotę na odmianę :))

      Usuń
  12. niam niebo w gębie na pewno :)
    poproszę skibeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, naprawdę jest pyszny, gdybym tylko miała jak, to dałabym Ci nie tylko skibeczkę, ale cały bochenek :***

      Usuń
  13. Jeszcze nie piekłam żadnego chleba, ale ten przepis spodobał mi się. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu, naprawdę polecam, jest prosty do zrobienia a naprawdę bardzo, bardzo pyszny :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  14. Podobnie jak Ty nie kupuję pieczywa. Ostatnio najczęściej piekę bułeczki, ale chleb też często piekłam. Nawet zakwas mam gotowy :). Dzięki za przepis. Twój chlebek smakowicie wygląda. Z chęcią go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, u mnie to nie do końca tak, że nie kupuję. Często mam ochotę na jakąś odmianę, a mamy bardzo dobrą piekarnię z fajnym, prawdziwym pieczywem, więc często kuszę się. Muszę zacząć częściej piec bułeczki, bo u mnie to głównie chleby. Ale coraz bardziej kuszą mnie domowe bułki :))

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Taki lubię najbardziej, ciężki i treściwy, na zakwasie :))

      Usuń
    2. Zjadłabym ale bez soli :) Zero pszenicy i soli :)

      Usuń
    3. Kochana, a czemu bez soli, nie używasz? Ona jest bardzo potrzebna naszemu organizmowi, bez niej bardzo uciekają minerały.

      Usuń
    4. Nie używam... sód czerpię z pożywienia 0 naturalny :) Nie mam niedoborów; )

      Usuń
    5. Oj to dobrze, że dobre wyniki <3 Moja mama nie tak dawno wylądowała w szpitalu, z ogromnymi niedoborami minerałów, praktycznie nic nie soliła, nie mogłam jej przekonać, że sól jest konieczna. Dostała straszną burę od lekarzy i nakaz używania soli (oczywiście nie w nadmiarze), teraz, od tamtej pory, już jest wszystko dobrze :) Zawsze wsypuję jej małą szczyptę soli do dzbanka z wodą, żeby wypijana woda nie przepływała przez nią, a nawadniała organizm:)

      Usuń
    6. Hm... a pożywienie? Może za mało dostraczała z pożywienia bo to też wazne... trzeba się pilnować i uważać ba każdym kroku :)
      Dobrze, że pilnujesz Mamy.. w pewnym okresie role się odwracaja i to by musimy dbac o rodziców ;)

      Usuń
  16. Wszyscy wokół pieką chleby, a ja taka leniwa, mój syn zdjęcia bułeczek mi przysyła...muszę się poprawić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nie ma żadnego przymusu :))) Ale jeśli przyjdzie ochota, to naprawdę warto :)) Muszę i ja upiec bułeczki :))

      Usuń
  17. Już czuję ten zapach.
    Nie piekę chleba, nie muszę, zawsze rano mam dostawę świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa;)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to szczęściarą jesteś. Takie świeżutkie pieczywko każdego ranka mmmm.... pycha :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  18. Piękna prezentacja. Cudowny, wypasiony chleb, masełko, pomidorek i zaraz człowiek głodny a język do kolan😉Pieczemy swoje pieczywo od lat. Nie razowe i nie ciężkie bo na takie zdrowie już nie pozwala ale wcześniej a i owszem. Kombinacji było wiele.Twoj przepis trafił do moich koleżanek i podobnie jak ja są chlebem zachwycone. Teraz czekam aż pochwalą się upieczonym:) pozdrawiam cieplutko🍀🍀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, u mnie też teraz będą lżejsze, pszenne chleby, wyobraź sobie, że w całym mieście nie można dostać mąki żytniej, ani pszennej pełnoziarnistej. Pustki :/
      Bardzo ciekawa jestem, czy koleżankom chleb zasmakuje :)) I miło mi bardzo, że przepis przypadł do gustu :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  19. Upieczony przez siebie chleb to jest to! Piekę go już od dawna, tak na zakwasie jak i drożdżach. I muszę się przyznać, że już nie pamiętam jak smakuje ten 'kupny':-) Przy najbliższej okazji wypróbuję Twój przepis.
    Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, domowy chleb nie ma sobie równych i ten zapach, który wypełnia cały dom... uwielbiam to <3
      Ja czasami robię przerwy w pieczeniu i kupuję. Mamy taka piekarnię, z pysznym prawdziwym chlebem i aż trudno się oprzeć, żeby nie skusić się na jakiś smakołyk :)) Kusi strasznie :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  20. Wszyscy pieką chleby ja też chciałam,ale marna ze mnie kucharka ...szukałam przepisu,ktorego nie zepsuje no i mam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, witam Cię serdecznie na moim blogu <3
      Kochana, piecz śmiało, myślę, że nie ma możliwości żeby ten chleb nie wyszedł, jest naprawdę łatwy do zrobienia i przepyszny :))

      Usuń
  21. Wczoraj szedłem do pracy później, więc miałem trochę czasu i spróbowałem upiec swój pierwszy chleb. Trochę się przyrumienił za mocno, ale dawno mi tak chleb nie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłosz, witam Cię serdecznie na moim blogu :))
      Taki domowy chleb, choćby nawet i zbyt przyrumieniony, smakuje wyjątkowo, jest pyszny...a taka chrupiąca piętka z samym masłem, jeszcze lekko topniejącym, no bo kto pozwoli całkiem wystygnąć, nie ma na to szans :)) No i ten zapach, który wypełnia cały dom...

      Usuń
  22. Super chlebek, chętnie skorzystam z przepisu. Jem głownie takie chlebki żytnie, razowe, są najzdrowsze i tak nie tuczą jak białe pieczywo.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu i ja uwielbiam właśnie takie pieczywo, ciężkie, z mnóstwem dodatków w postaci ziaren, otrębów, siemienia i suszonych owoców :)) Daj kochana znać, jeśli zrobisz, czy smakuje :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  23. Nie do końca przepadam za chlebem razowym, ale na ten Twój chętnie bym się skusiła! Po za tym świetnie, że podzieliłaś się przepisem w tym okresie :) Zauważyłam, że wiele osób zaczęło robić takie wypieki w domu, ale to dobrze :) Muszę polecić ten przepis mojej mamie!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację, mnóstwo osób teraz piecze chleb. Pozwala to nie wychodzić z domu, ale i taki chleb jest pyszny, bez ulepszaczy i konserwantów... samo zdrowie. A gdy jeszcze dodamy całą masę pestek, ziaren i suszonych owoców, to wychodzi nam bomba witaminowa, niezwykle pożywna i wartościowa :)
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję, że zajrzałaś <3

      Usuń
  24. O tak, domowy chleb pachnie i smakuje najlepiej :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, całkowicie się z Tobą zgadzam <3
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Wspaniale się prezentuje i na pewno jest pyszny :) Ja miałam upiec i jakoś tak od dłuższego czasu wychodzi mi ciasto drożdżowe w zamian haha ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, ciasto drożdżowe jest pyszne, ja już dawno go nie robiłam... jak tak się zastanowię, to chyba ostatnio jesienią, ze śliwkami i kruszonką :) Ale teraz poczekam do rabarbaru, uwielbiam z nim ciasta :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  26. Wspaniale chlebek wygląda i na pewno tak samakuje. Z zakwasu nie piekłam, tylko z drożdży, muszę koniecznie zrobić zakwas i wykorzystać Twój przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nina, a może uda Ci się zakwas zdobyć ? Może ktoś znajomy piecze i się podzieli, a czasami piekarnie chętnie dadzą, gdy się poprosi :)
      Chlebek naprawdę jest pyszny, bardzo polecam :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  27. Ten chlebek wygląda tak apetycznie, że aż zgłodniałam. Domyślam się, że zapach jest cudowny...Muszę koniecznie w wolnym czasie wypróbować Twój przepis :)

    -------------------------
    http://fashionelja.pl
    https://www.instagram.com/fashionelja/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, naprawdę polecam, chleb jest pyszny. Wystarczy masełko i już niebo w buzi, nic więcej nie potrzeba :))

      Usuń
  28. Probowalam robic kilka razy zakwas i za kazdym razem ladowal w smieciach...Pieke czesto z drozdzami z przepisu Weroniki Domogrod:) Teraz wszyscy jestesmy piekarzami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, czasami i tak bywa. Może przy okazji zakupów popytaj w piekarni, czy nie podzielili by się z Tobą, wiem, że często dają zakwas na prośbę klienta :)) Ale i z drożdżami też są pyszne :))
      Zaciekawiłaś mnie tym przepisem Weroniki Domogród, zaraz się z nim zapoznam :))

      Usuń
  29. Zawsze kupuje chleb na zakwasie, podobno ten na drożdżach nie za dobrze nam służy. Wbiłam do głowy i unikam chleba z drożdżami. Jednak dotąd nie upiekłam ani jednego bochenka chleba, wydaje mi się to takie trudne i czasochłonne. Poza tym "hodowanie" zakwasu... No nie wiem. Na razie mam gdzie taki chleb kupić, więc idę na łatwiznę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, to prawda że pokutuje pogląd, że pieczenie chleba jest trudne, a tak naprawdę to po prostu łatwizna :))Jak się spróbuje raz, to później już trudno przestać :D Ale jeśli masz dostęp do pysznego, domowego pieczywa, to pewnie, że warto korzystać :) A zakwas zawsze można wziąć od kogoś, to najlepsza opcja, bo taki jest już dojrzały, często wieloletni, a takie jest najlepszy :D

      Usuń
  30. Chleb na zakwasie, z dużą ilością pysznych ziarenek, piekłam kiedyś bardzo często. Niestety, przy nadkwaśności, na którą cierpię, ten gatunek pieczywa nie bardzo jest dla mnie wskazany. Ostatnio najczęściej piekę chleb pszenno-gryczany, choć też pszenno-żytni z garnka nam bardzo smakuje.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, to prawda, że musimy patrzeć na to co nam służy. Lekkie, białe chleby, też są pyszne :)) Ja takie też czasami piekę, bo chce się różnorodności :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  31. Kiedyś piekłam sporo chleba:)Teraz jemy raptem cztery kromki na dzień więc mi się nie opłaca:))w czasie kwarantanny piekłam rogaliki i bułki i wyszły całkiem fajne:))natomiast w końcu zainwestowałam w gofrownicę i piekłam wytrawne gofry,a teraz muszę znaleźć Twój post o gofrach:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko, fajnie trafiłaś z tymi goframi, bo dziś akurat będę je piekła na śniadanko :)) Uwielbiamy je, mąż najbardziej w wersji na słodko, a ja i córcia na wytrawnie :) Podawałam kilka przepisów na gofry, każdy z nich naprawdę pyszny i bardzo polecam <3 To świetna decyzja z tym zakupem gofrownicy, super, że w nią zainwestowałaś :)))

      Usuń
  32. Tak apetycznie wygląda że już samym widokiem człowiek je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 Muszę przyznać, że naprawdę jest pyszny :)) Piekę różne chleby, ale ten jest moim ulubionym :))

      Usuń
  33. Od kilku lat planuję kupić na podwórko forsycję, ale jakoś tak ciągle zapominam jak jestem w sklepie. Teraz kiedy przeczytałam o herbatce, muszę pamiętać.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ten wpis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo namawiam :D To piękny krzew, takie wczesnowiosenne słońce, które rozświetla szary jeszcze ogród. No i te właściwości prozdrowotne, którymi nas obdarowuje. I zdrowo i pięknie <3
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  34. Od kilku lat pieczemy w domu chleb na zakwasie. Bardzo rzadko jesteśmy zmuszeni kupić połówkę chleba w piekarni, to jeszcze w tym samym dniu przyrządzam zakwas a resztę chleba suszę dla sarny "Basi". Domowy chleb jest przepyszny i bez ulepszaczy.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, również jestem tego zdania, że ważne jest naturalne jedzenie, bez ulepszaczy, w kupnych chlebach można się spodziewać wszystkiego, niestety. A domowy i zdrowy i przepyszny, a i pieczenie to niesamowita frajda :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  35. Aż ślinka cieknie, pachnie przez ekran
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń