wtorek, 14 kwietnia 2020

Torcik jogurtowy z brzoskwiniami



Kochani, podzielę się dziś przepisem, na bardzo łatwy, lekki i pyszny torcik z masą jogurtową i owocami. Zawsze robię to ciasto, gdy mam sporo jogurtu do wykorzystania, a jego data przydatności do spożycia zbliża się do końca. 




Przepis na biszkopt jest stareńki, moja mama zawsze tak piekła i ja przejęłam recepturę od niej, Uważam, że nie ma sobie równych, zawsze wychodzi i co najważniejsze, nie potrzeba do jego upieczenia proszku :) 


* 3/4 szklanki mąki pszennej
*1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 5 jaj
* szczypta soli


Oddzielić białka od żółtek i ubić z odrobiną soli. Gdy już ładnie będą tężały dosypywać po trochu cukier, ubijać aż będzie sztywna piana. Dodać żółtka i jeszcze moment miksować, żeby się połączyło. Wsypać mąki i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem na spodzie, tortownicy ((25 cm) nie natłuszczać boków) i piec w 180 *C przez około 35-45 min. Po wyjęciu z piekarnika opuścić blaszkę na podłogę, tak mniej więcej z wysokości kolan.







Masa jogurtowa

* ok 900 ml jogurtu naturalnego
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki żelatyny
* 3 galaretki cytrynowe

- Galaretki rozpuścić we wrzątku (od podanej na opakowaniu ilości wody, odjąć 1 szklankę, czyli dajemy 5 szklanek wrzątku)  dokładnie rozpuścić, wylać do płaskiego naczynia (np blachy do pieczenia) ostudzić i włożyć do lodówki. Po całkowitym stężeniu pokroić w kostkę.

- Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, lekko ostudzić

- Jogurt przez chwile zmiksować z cukrem, dodać letnią żelatynę, cały czas dokładnie miksując, żeby nie było grudek.

* Dodać kosteczki galaretki do jogurtu, wymieszać




* 1 puszka brzoskwiń
* 2 puszki masy kajmakowej


- Biszkopt przekroić na 2 blaty. 
- 1 blat włożyć z powrotem do tortownicy,  nasączyć
(zalewa z brzoskwiń, dodać trochę wody, posłodzić 1 łyżką cukru) 
- posmarować masą kajmakową
- wyłożyć połowę masy jogurtowej
- na to wyłożyć 2 blat i również go nasączyć
- posmarować masą kajmakową
- wyłożyć resztę masy jogurtowej- na wierzch wyłożyć brzoskwinie
(można zalać je galaretką, jednak ja wolę  same brzoskwinie na wierzchu)

Włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc







 Opisywania całkiem sporo, ale tak naprawdę robi się go bardzo łatwo i szybko, a jest pyszny :))


Pozdrawiam ciepło, życzę dużo słońca i pogody ducha <3 





95 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Musze podrzucić przepis moim dziewczynom, bo mnie już się nie chce piec;)
    Pozdrawiam ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam naprawdę, jest bardzo smaczny i co fajne, szybko i łatwo się go robi :D
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  2. Agnieszko, z kawką smakuje świetnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszności u Ciebie, a po świętach człowiek przejedzony:-((
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko, u nas jakoś tak bez przejedzenie świątecznego :)) Była nas garstka w tym roku, ze względu na sytuację, więc i jedzenia nie robiłam tyle co zawsze.
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  4. Looks delicious! Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. oh my God, the cake looks very delicious!! Not sure if I can make it even with recipe you share... I'm just good at eating not cooking or baking *shame* hehehe Anyway, I hope you are doing fine during the quarantine. Stay safe and healthy!! Happy Easter by the way.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you very much, quarantine is a very difficult time, but the garden gives me a lot of joy and contact with nature.
      And I greet you and wish you health

      Usuń
  6. Wygląda pięknie, ale po świętach nie mam na nic apetytu, a nie tyle po świętach, co od siedzenia w domu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, to prawda, siedzenie w domu i brak ruchu powoduje małe zapotrzebowanie na kalorie. U mnie mnóstwo pracy w ogródku, więc nie ma tego problemu, bo ruchu jest naprawdę dużo :)))

      Usuń
  7. Wyglada przepysznie :) uwielbiam takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, jest naprawdę smaczne, takie orzeźwiające :)) Bardzo lubię je wiosną i latem :))

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Jadziu, witaj kochana <3 Ciacho naprawdę smaczne, takie lekkie i orzeźwiające :D

      Usuń
  9. Biszkopt, pianka i galaretka - taki zestaw uwielbiam pod każda postacią.
    Sama nie zrobię. Piekę tylko takie ciasta, które wymagają ubrudzenie tylko jednego naczynia ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłko, takie ciasta jednogarnkowe to wielka wygoda :))

      Usuń
  10. Fajny pomysł na wiosnę i lato. A wiesz, że może zrobimy :) wygląda smakowicie. A my uwielbiamy galaretki :))) ada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ada, polecam, naprawdę fajnie smakuje, jest bardzo orzeźwiające :))

      Usuń
  11. Wygląda na pyszniutki i kolorki takie zachęcaja1ce. Fajny przepis na biszkopt, dużym jego plusem jest brak proszku do pieczenia. Nie lubię ciast, w których proszek jest zbyt wyczuwalny. Chętnie wypróbuję przepis, ale najpierw musimy pozjadać baby, mazury i ciastka, które upiekłam w ilości nie małej :D Pozdrawiam cieplutko i życzę dużo, dużo zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, uważam, że proszek do biszkoptu to profanacja :)) Nie jest absolutnie potrzebny, to ubite białka powodują, że ciasto rośnie wysoko i jest puszyste i delikatne jak puch :))
      U nas w tym roku święta spędziliśmy tylko w domowym gronie, więc upiekłam tylko sernik i małą babeczkę, tak, że już nie ma po nich śladu :))
      Ściskam Cię serdecznie i również życzę dużo zdrówka <3

      Usuń
  12. Wygląda pysznie. Jednak czy zamiast maki pszennej można dodać inną bezglutenową?
    Pozdrawiam nieśmiałymi promykami słońca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ismeno, pewnie, że tak :D Piekę blaty migdałowe, orzechowe, makowe, kokosowe, są też w sprzedaży gotowe mąki bezglutenowe, które świetnie zdadzą egzamin :) Mają inną konsystencję i smak niż klasyczny biszkopt, ale też świetnie smakują :) Te z mąki bezglutenowej są prawie takie same jak te z pszennej :D
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
    2. Witaj Agness
      Dziękuję, że uśmiechasz się do mnie za każdym razem jak odwiedzasz moje zielone strony. Zwłaszcza teraz, gdy nawet zniknęły z nich zdjęcia.
      A o makach bezglutenowych wiem. Nie wiem tylko która jest najlepsza. Bo próbowałam niektórych, ale ciasto się zawsze kruszyło.
      Pozdrawiam wraz z budzącym się dniem

      Usuń
    3. No właśnie, też zauważyłam większą kruchość biszkoptów z tych produktów bezglutenowych. Wydaje mi się, że z mąki migdałowej i kukurydzianej jest taki najbardziej puszysty i najmniej się kruszy.
      Faktycznie, jakiś duży problem jest z tym znikaniem zdjęć na bloggerze, mam nadzieję, że szybko to opanują i wszystko wróci do normy.
      Pozdrawiam Cię serdecznie Ismeno <3

      Usuń
  13. Lubię tego rodzaju ciasta. Na pewno jest pyszne. 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, to prawda, jest pyszne :D Bardzo delikatne i orzeźwiające :D

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Oj tak, był pyszny, lekki i orzeźwiający :D

      Usuń
    2. No i taki opis mega zachęca. ;)))

      Usuń
    3. Orzeźwienie... nic ciężkiego a lekka chmurka ;)

      Usuń
    4. O tak, właśnie taki jest :D

      Usuń
    5. Idealny na wiosnę i po Świętach:)

      Usuń
    6. PS https://klimaty-agness.blogspot.com/2020/04/zapasy-czy-warto-je-robic.html tutaj zadałam pytanie ;)

      Usuń
    7. Kochana, już biegnę zobaczyć <3

      Usuń
  15. Bardzo fajny przepis i ta galaretka w środku mnie zaskoczyła pozytywnie. :))) Wygląda przepięknie i przepysznie. Oczywiście zdjęcia cudne. :)))) Miłej środy droga Agness. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agusiu, jest naprawdę bardzo smaczne i co fajne, niesamowicie łatwe do zrobienia :))) Tak, że polecam <3
      Dziękuję kochana za miłe słowa i ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  16. Smakowity! Ja bym taki zaraz zjadła, ale nie zrobię...Mój nie znosi galaretek pod żadną postacią, żadnych pianek, żadnych serników na zimno, żadnych galaret mięsnych. Nie, i już. Nie będę robić dla siebie (z 1/4 porcji?). A przepis na biszkopt odpisałam. Mam po mojej mamie inny, na znacznie większą tortownicę, a nie zawsze chce mi się dzielić te składniki na mniejsze. Wypróbuję kiedyś Twój :) Jogurt zmieszam z bitą śmietaną, dodam brzoskwinie i będzie torcik brzoskwiniowy :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, czasami tak właśnie jest, nie lubimy czegoś i choćby nie wiem co i tak się do tego nie przekonamy :)))
      A przepis na biszkopt naprawdę polecam, jest pyszny, puszysty i zawsze się udaje :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  17. Wygląda zjawiskowo:))))i pewnie też tak smakuje:)))

    OdpowiedzUsuń
  18. Achhh... Agness! Ty zawsze takie pyszności robisz! Ja to nawet patrzeć nie powinnam, bo przez kwarantannę i święta mam +2kg :(
    Niemniej, muszę stwierdzić, że zjawiskowe ciasteczko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polu, taki to już urok świąt, zawsze po nich jest jakiś mały plusik, ale za chwilę wszystko się normuje :))

      Usuń
  19. Odpowiedzi
    1. Dzięki, cieszę się, że przypadło Ci do gustu :)) Naprawdę fajnie smakuje :D

      Usuń
    2. ja w lato takie deserki często robię:)

      Usuń
    3. One są bardzo orzeźwiające, idealne na gorące, letnie dni :D

      Usuń
  20. Sernik od wielu lat robię tak jak Ty, ale znalazłam to na stronie "moje wypieki".
    A kajmak za to robię sama że starej książki kucharskiej.
    Za to odbiorę sposób wykorzystania nadmiaru jogurtu! 😀
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fuscilko, zdradź proszę jak robisz kajmak ? Bardzo ciekawa jestem takiego domowego i chętnie zrobię :) Ja wcześniej, jak nie był dostępny gotowy, to po prostu gotowałam słodkie, skondensowane mleko w puszce -przez 3 godziny :D Ale bardzo chętnie robiłabym własnoręcznie :))
      Biszkopt to taka prosta, dawna receptura i moim zdaniem najlepsza :)) pewnie większość naszych mam właśnie tak robiła :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
    2. 400ml kremówki 30% i 40dkg cukru drobnego gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Najlepiej w szerokim rondlu,aby to trwało szybciej. Ja użýwam wooka. Potem zdjąć z ognia i pałką mieszać, aż masa trochę przestygnie. Na koniec dodać 1/2 kostki masła i mieszać do połączenia składników. Kajmak należy szybko używać bo prędko stygnie. Aby temu zapobiec należy przetrzymać w garnku z gorącą wodą. Do kajmaku można dodać 5-6 łyżek mocnego karmelu (2 dkg cukru zrumienić na patelni i zagotować z 6 łyżkami wody), względnie rozgrzaną czekoladę, zmieszane z wodą kakao, 1/8 l mocnego naparu kawy

      Usuń
    3. Kochana, bardzo dziękuję za przepis, już spisuję sobie do zeszytu z ciastami, żeby mieć go zawsze pod ręką. Na pewno niebawem wypróbuję <3

      Usuń
    4. Ten przepis pochodzi z Kuchni Polskiej z 1977r.
      A, jeszcze zapomniałam dodać ekstrakt z wanilii, który powinien kończyć ostatnie zdanie!
      Miłego dnia!

      Usuń
    5. Kochana, a wiesz, że chyba mam tę Kuchnię Polską ??? Zaraz sprawdzę z którego roku :)) Oj nie moja z 1956r... ale wiesz, sprawdziłam i też jest podobny przepis :))) - 1/2 l mleka lub śmietanki, 40 dkg cukru, 5-10 dkg masła, pół laski wanilii :) Ale fajnie :)))

      Usuń
    6. W mojej też było 1/2 l , ale ja daję mniej, by szybciej sie odparowało, to co ma się odparowac?
      Macham! :-))))

      Usuń
    7. Fuscilko, na pewno wypróbuję przepis przy najbliższej okazji i zamelduję jak wyszło :)))
      Buziaki serdeczne i dziękuję za świetny pomysł <3

      Usuń
  21. Palce lizać, pyszności :) Prezentuje się wybornie.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, naprawdę fajnie smakowało :))
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  22. Agness, tak długo mnie tu nie było, że musiałam nadrobić wszystkie zaległości :) Po pierwsze zazdroszczę, że możesz pracować w ogródku i robić porządki, ja strasznie tęsknię za ogrodem. U mnie też sucho strasznie, a wiem, że będzie jeszcze gorzej. Po drugie zazdroszczę, że umiesz zrobić biszkopt, mnie sumienie nie pozwala nadal próbować. Po trzecie zazdroszczę ci, że możesz jeść te wszystkie pyszności, które robisz. Po czwarte wysyłam wielkie przytulasy i zdezynfekowane całuski :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, bardzo się cieszę, że jesteś :D <3
      Kochana, zacznę od biszkoptu, nic się nie bój, zrób koniecznie, to naprawdę niesamowicie prosta sprawa, on musi wyjść, nie ma innej opcji, to pewniak :)))
      A co do tego, że mogę jeść te wszystkie pyszności... cóż, o tym można by podyskutować :)))))
      Ściskam Cię serdecznie <3


      Usuń
  23. Pysznie wygląda ale po świętach muszę przystopować z ciastami. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, u mnie w tym roku bardzo skromnie na święta z ciastami :))) Był tylko sernik i mała babeczka :)
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  24. Pomysłowy , super torcik. Zapisuję przepis . Pozdrawiam cieplutko 💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, bardzo polecam, jest szybki i łatwy do zrobienia, a naprawdę pyszny :))

      Usuń
  25. Też mam przepis na biszkopt od mamy:-) Jest niezawodny więc...nie szukam innego.
    Torcik taki, że ślinka cieknie:-) Szkoda, że nie mogę jeść jogurtu- alergia na kazeinę:-( bo już lądowałby na moim stole:-)
    Pozdrawiam słonecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bo nie warto zmieniać tego co jest dobre i sprawdza się od lat. ,,Lepsze jest wrogiem dobrego,, jak mówi stara prawda :)))
      Współczuję alergii, to niestety ogranicza nas i pozbawia wielu przyjemności, ale cóż, do wszystkiego można się przyzwyczaić <3
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  26. Chyba sobie zrobię w wersji mini, bardzo lubię brzoskwinie. Przepis trafił do mojego zeszyciku, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i już teraz życzę Ci smacznego <3 :D

      Usuń
  27. Pięknie wygląda i jest zapewne smaczny🍑🍰
    Pozdrawiam serdecznie 🧡🤗🌷☕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 Jest naprawdę pyszny, bardzo delikatny, puszysty i leciutki :))
      Ściskam Cię serdecznie :)

      Usuń
  28. To ciasto wygląda fantastycznie, od razu ma się ochotę spróbować :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję <3 Naprawdę fajnie smakuje :))
      Również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  29. Wygląda tak smakowicie, ze chyba się skuszę:) Dziękuję za ciekawy przepis i cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, bardzo polecam, jest naprawdę pyszne :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję że zajrzałaś <3

      Usuń
  30. Wygląda smakowicie:) Szkoda tylko, że polski sklep mam tak daleko... a w angielskim chyba nie wszystko dostanę.
    Ale przepis godny zapamiętania:)
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uda Ci się dostać produkty, to naprawdę polecam. Torcik jest pyszny, delikatny i puszysty :))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  31. Wygląda pysznie! Lubie tego typu ciasta! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jogurtowo-owocowe są leciutkie i orzeźwiające, super na ciepłe miesiące :)
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  32. Witaj Kochana ale upichciłaś cudowny torcik. Ukłony dla Ciebie. Wspaniałości pyszności. Dziękuję Ci za słowa otuchy i odwiedziny. Ściskam Cię mocno najmocniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu i ja ściskam Cię bardzo, bardzo mocno i przesyłam wszystko co najlepsze <3

      Usuń
  33. Uwielbiam takie jogurtowo owocowe ciasta :D mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są takie delikatne i orzeźwiające, ja też bardzo je lubię, szczególnie w ciepłych miesiącach :))

      Usuń
  34. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno też tak smakuje. Przepis zabieram.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nina, jest naprawdę smakowite, a i fajnie, bo bardzo łatwe do zrobienia :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  35. wygląda na prawdę smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję <3 I faktycznie tak smakuje :))

      Usuń