Jakoś tak bardzo kulinarnie się u mnie ostatnio zrobiło :D
Ale cóż poradzić... lato się skończyło, przyszły szare, chłodne dni, więc ciągnie do kuchni, jest ogromna ochota na łakocie , więc cóż , trzeba pichcić ;)
Dziś Marcina, imieniny eMa, więc postanowiłam zrobić jego ukochane ciasto, a mianowicie roladę :) I żeby było jeszcze więcej szczęścia, to nie tylko jedną, ale dwie różne :)
Robiłam je w tajemnicy, nie dopuszczałam go do kuchni, więc miał dziś prawdziwą niespodziankę, tym bardziej, ze piekę bardzo często, ale rolad nie robiłam już wieki :))
Pierwsza, to rolada z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym, z kremem z bitej śmietany i mascarpone :)
Bardzo orzeźwiająca , soczysta i kwaskowata :)
Druga, to całkowite jej przeciwieństwo. Baaaaardzo czekoladowa, z wiśniową frużeliną :)
Czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem i czekoladowa polewa.... czysta rozpusta ;)
Na wierzchu, dla złagodzenia czekoladowych tonów, krem z bitej śmietany i mascarpone :)
Rolady to świetne ciasta, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, a naprawdę pyszne i świetnie wyglądają :) Przy ich robieniu można popuścić cugle fantazji i tworzyć przeróżne wariacje :) Ciasto klasyczne biszkoptowe, czekoladowe, ze szpinakiem, z dodatkiem buraka, marchewki :) Nadzienia też takie, jak nam tylko fantazja podpowie i owocowe i kremowe i budyniowe i śmietanowe i czekoladowe ... a nawet sam dżemik i jest pysznie :)
A jak u Was z roladami, lubicie, pieczecie ?
Ps. Na życzenie dopisuję przepis <3
Biszkopt
* 5 jaj
* 1/2 szkl cukru
* 2/3 szkl mąki ( pszenna + łyżka ziemniaczanej )
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę ze szczyptą soli, gdy już będzie dosyć sztywna dodać cukier i ubić na sztywno, dodać żółtka, dokładnie połączyć, następnie wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać , wylać na natłuszczony papier na blasze, wyrównać, piec około 25 min w 180*C
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę , lekko posłodzić, chwilę prażyć, żeby były dosyć miękkie, wsypać 2 galaretki cytrynowe, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Biszkopt ( może być jeszcze ciepławy) posmarować jabłkami ( również mogą być jeszcze lekko ciepłe ) Zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem. Ja najbardziej lubię z kremem z ubitej śmietany z mascarpone :)
Do wersji czekoladowej dodaję czubatą łyżkę kakao do mąki .
Krem czekoladowy - 1 łyżkę kakao wymieszać z 1 łyżką cukru, zalać odrobiną wrzątku, ostudzić.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę ( około 300 - 350 ml )z łyżką cukru, dodać mascarpone, dokładnie połączyć, dodać ostudzone kakao .
Jeszcze lekko ciepły biszkopt zrolować na ściereczce. Po ostudzeniu rozwinąć, posmarować kremem, na brzegu, który będzie w środku, rozłożyć frużelinę wiśniową, zwinąć w rulon. Dokładnie zawinąć w folię aluminiową i do lodówki na kilka godzin.
Wiśniowa frużelina - wypestkowane wiśnie ( ok 0,5 kg ) dodać 2 łyżki cukru,( jeśli będzie za mało słodki, dodać więcej cukru . ) pogotować przez kilka minut, zlać około 1/2 szkl soku, ostudzić, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać, wlać do wiśni, chwilę pogotować. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę gorącej wody. Można dodać przyprawy korzenne ( cynamon, goździki )
Pozdrawiam serdecznie, Agness <3
Biszkopt
* 5 jaj
* 1/2 szkl cukru
* 2/3 szkl mąki ( pszenna + łyżka ziemniaczanej )
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić pianę ze szczyptą soli, gdy już będzie dosyć sztywna dodać cukier i ubić na sztywno, dodać żółtka, dokładnie połączyć, następnie wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać , wylać na natłuszczony papier na blasze, wyrównać, piec około 25 min w 180*C
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę , lekko posłodzić, chwilę prażyć, żeby były dosyć miękkie, wsypać 2 galaretki cytrynowe, dokładnie wymieszać, ostudzić.
Biszkopt ( może być jeszcze ciepławy) posmarować jabłkami ( również mogą być jeszcze lekko ciepłe ) Zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i na kilka godzin do lodówki.
Można posypać cukrem pudrem, posmarować lukrem. Ja najbardziej lubię z kremem z ubitej śmietany z mascarpone :)
Do wersji czekoladowej dodaję czubatą łyżkę kakao do mąki .
Krem czekoladowy - 1 łyżkę kakao wymieszać z 1 łyżką cukru, zalać odrobiną wrzątku, ostudzić.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę ( około 300 - 350 ml )z łyżką cukru, dodać mascarpone, dokładnie połączyć, dodać ostudzone kakao .
Jeszcze lekko ciepły biszkopt zrolować na ściereczce. Po ostudzeniu rozwinąć, posmarować kremem, na brzegu, który będzie w środku, rozłożyć frużelinę wiśniową, zwinąć w rulon. Dokładnie zawinąć w folię aluminiową i do lodówki na kilka godzin.
Wiśniowa frużelina - wypestkowane wiśnie ( ok 0,5 kg ) dodać 2 łyżki cukru,( jeśli będzie za mało słodki, dodać więcej cukru . ) pogotować przez kilka minut, zlać około 1/2 szkl soku, ostudzić, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać, wlać do wiśni, chwilę pogotować. Jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinę gorącej wody. Można dodać przyprawy korzenne ( cynamon, goździki )
Pozdrawiam serdecznie, Agness <3
a przepis?:( już bym jadła!
OdpowiedzUsuńJuż edytuję post i napiszę przepis :) Robi się błyskawicznie , a jest pyyyyszne :)
UsuńCo za pysznosci! Jestes mistrzynią wypieków. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńElwira, bardzo Ci dziękuję <3 Piec uwielbiam :)
UsuńBuziaki :)
i po diecie...:)
OdpowiedzUsuńpyszne zdjęcia :)
Reniu dziękuję :)Dieta to bardzo trudna sprawa ;)
UsuńRoladę z jabłkami często piekę. Wiśniowa roladę chętnie spróbuję. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, polecam jest pyszna :)
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
WOW...Jak to super wygląda!
OdpowiedzUsuńA i smakuje pewnie bosko :)
U mnie, zwłaszcza latem, króluje rolada bezowa z malinami i borówkami.
Pozdrawiam :)
Lula, bezowa rolada, to mistrzostwo świata.... nie ma sobie równych <3
UsuńBuziaki serdeczne <3
Wygląda świetnie, nic tylko rozkoszować się jej smakiem przy herbatce :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Faktycznie, fajnie smakuje :)
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam :)
Ja nie dawno odważyłam się pierwszy raz w życiu upiec drożdżową roladę z makiem - matko jaka ona pyszna była! Twoje wyglądają znakomicie skusiłabym się na pewno :D
OdpowiedzUsuńMartusiu, bardzo polecam, bardzo łatwo i szybko się je robi a są naprawdę pyszne . Rolada makowa, to już wyższa szkoła jazdy... pycha :)
UsuńAleż one apetycznie wyglądają, muszą być pyszne! Przyjemnego świętowania :)
OdpowiedzUsuńBasiu dziękuję, Tobie również miłego świętowania <3
UsuńRolady naprawdę fajnie smakują :)
ho ho!! Jak szanowna koleżanka umila sobie długi weekend :))))) Fantastycznie wszystko wygląda :D
OdpowiedzUsuńAgatko, mam Marcina w domu, musiałam go dopieścić imieninowo. Rolady, to jego ukochane ciasta :))
UsuńPysznie wyglądają i bardzo apetycznie:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dzięki, Ada <3
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
ale pysznie wyglądają ;o mniaaam! narobiłaś tylko mi smaka ;d
OdpowiedzUsuńobserwuję ;) (jako Dagmara K)
Są naprawdę pyszne, polecam :)
UsuńPozdrawiam ciepło <3
Zawsze patrząc na rolady wydawało mi się że, to jakoś bardziej skomplikowane jest ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomocne rady, które z pewnością wykorzystam. Przepis na biszkopt mam troszkę inny. Dodaje siedem jaj , mąkę ziemniaczaną , za to nie dosypuję proszku do pieczenia. Zawsze pięknie wychodzi.
Kamila, faktycznie może się wydawać, że rolada nie jest łatwa do zrobienia. A tak naprawdę to chwilka roboty i bardzo, bardzo łatwa sprawa :)
UsuńU mnie w weekend zajadaliśmy się szarlotką na kruchym cieście :) Twoje rolady również bardzo smakowite :) Koniecznie muszę wypróbować przepisy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
Aniu namawiam na roladę, to błyskawiczne i pyszne ciasto :)
UsuńSzarlotki kocham, pod każdą postacią :)
Uściski serdeczne <3
Rolady piękne, a ja rzadko piekę, bo mam wrażenie, że duzo przy nich zachodu...
OdpowiedzUsuńTwoje Agness wyglądają super smacznie :)
Ula, czasami mamy jakieś wyobrażenie o danej potrawie, mimo, że wcale tak nie jest :) Ja tak mam z ciastem drożdżowym, nie lubię go robić i robię bardzo rzadko :)
UsuńPozdrawiam serdecznie <3