Aronia to jeden z najzdrowszych owoców jagodowych świata :)
Prawdziwa bomba witaminowa.
Zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E. PP i składników mineralnych.
Badania dowodzą, że aronia reguluje ciśnienie, chroni przed chorobami serca, przeciwdziała miażdżycy, chroni organizm przed nowotworami, opóźnia procesy starzenia dzięki dużej ilości antyoksydantów, poprawia przemianę materii, poprawia pamięć, łagodzi stres, uspokaja, wzmacnia organizm. Powinniśmy spożywać ją jak najczęściej :)
Każdego roku robię sporo soków z aronii. Są nie tylko bardzo zdrowe , ale i naprawdę pyszne :)
Podzielę się przepisem na 2 jego wersje, jedna z nich jest z liśćmi malin lub wiśni.
Sok nabiera smaku tych owoców i traci cierpkość :)
2,5 kg aronii
3 l wody
sok z 3 cytryn
2-3 garście liści z malin lub wiśni
2,5 -3 kg cukru
Umytą aronię z wodą i liśćmi gotować przez 20 min, zostawić na kilka godzin, przecedzić, owoce wycisnąć na sicie, zagotować. Dodać cukier, gotować przez 15 min, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny . Wlać do wyparzonych słoików, ustawiać do góry dnem.
3 l wody
sok z 3 cytryn
2-3 garście liści z malin lub wiśni
2,5 -3 kg cukru
Umytą aronię z wodą i liśćmi gotować przez 20 min, zostawić na kilka godzin, przecedzić, owoce wycisnąć na sicie, zagotować. Dodać cukier, gotować przez 15 min, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny . Wlać do wyparzonych słoików, ustawiać do góry dnem.
Kolejna wersja jest z pomarańczą :)
-2,5 kg aronii
-3 l wody
-sok z 0,5 kg cytryn
-sok z 4 pomarańczy
-2,5 - 3 kg cukru
Aronię dokładnie myjemy,przekładamy do dużego garnka.
Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem 20 minut, zostawiamy na kilka godzin. .
Sok odcedzamy i dokładnie odciskamy od owoców,dodajemy do niego cukier.
Mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści i gotujemy przez 15 min, wlewamy soki z cytrusów, jeszcze chwilę gotujemy i wlewamy w wyparzone słoiczki, Stawiamy do góry dnem.
-3 l wody
-sok z 0,5 kg cytryn
-sok z 4 pomarańczy
-2,5 - 3 kg cukru
Aronię dokładnie myjemy,przekładamy do dużego garnka.
Dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem 20 minut, zostawiamy na kilka godzin. .
Sok odcedzamy i dokładnie odciskamy od owoców,dodajemy do niego cukier.
Mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści i gotujemy przez 15 min, wlewamy soki z cytrusów, jeszcze chwilę gotujemy i wlewamy w wyparzone słoiczki, Stawiamy do góry dnem.
Jest to owoc bardzo cierpki i kwaskowaty, nie nadaje się do jedzenia na surowo, ale w postaci przetworów jest naprawdę pyszny. Poza sokami, fajnie smakują też dżemy, np dodatkiem jabłek i malin.
Lubicie aronię, robicie z niej przetwory ?
Pozdrawiam serdecznie, Agness :)