Zapraszam na pełnoziarniste tagliatelle z jarmużem, fetą i wędzonym boczkiem.
Jarmuż pięknie przezimował w ogrodzie, rosną całe bukiety. W czasie, gdy jeszcze niewiele tegorocznych warzyw, jest bardzo mile widziany, tym bardziej, że jest niesamowicie wartościowy.
To warzywo z którego możemy korzystać całą zimę i wczesną wiosnę :))
Jarmuż należy do kapust. Jest jednym z najzdrowszych warzyw liściastych, skarbnicą białka, błonnika, witamin ( C, K, A, B6, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Kwas foliowy ) i składników mineralnych - wapnia, potasu, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, cynku. Zawiera sulforafan - przeciwutleniacz, który ma silne właściwości antynowotworowe, podobnie jak karotenoidy, których również zawiera spore ilości, oraz chlorofil, który między innymi wspomaga proces oczyszczania organizmu.
Dzięki zawartości wymienionych składników jarmuż wspomaga również pracę układu sercowo-naczyniowego, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy.
Poprawia odporność, a witaminy z grupy B działają ochronnie na układ nerwowy. Witamina K pomaga zapobiegać krwotokom i przyspiesza gojenie się ran.
Jarmuż powinno się jeść na surowo, lub po krótkiej obróbce cieplnej, nie należy go długo smażyć, ponieważ traci wiele wartości . Świetnie smakuje jako dodatek do smoothie i sałatek, fajne są też upieczone chipsy z liści.
* jarmuż
* ser Feta
* kilka plastrów boczku wędzonego ( można pominąć)
* suszone pomidory w oleju
* cebula
* kilka ząbków czosnku
* śmietanka 18 lub 30%
* pełnoziarniste Tagliatelle
Odciąć twarde ogonki z jarmużu, następnie pokroić go w mniejsze kawałki.
Pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na oleju z pomidorów, dodać pokrojone w paski pomidorki, wcisnąć czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać jarmuż, dusić około 10 min pod przykryciem, żeby zmiękł. Następnie dodać rozdrobniony ser, mieszać aż się rozpłynie, na koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę podgotować. Doprawić do smaku, uważać z solą, ponieważ feta jest mocno słona.
Ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z sosem... Podawać :D
Zdradźcie proszę czy jadacie to warzywo i jeśli tak, to w jakiej postaci lubicie najbardziej ?