W mojej kuchni mimo pełni zimy, wciąż jesienne klimaty :D
Sezon dyniowy nadal trwa :D
Podawałam już kila przepisów na potrawy z dynią, dziś pora na kolejny.
Tagliatelle z dynią, pyszna, sycąca i zdrowa potrawa :D
Dynia jest warzywem niesamowicie bogatym w witaminy i minerały.
Warto jak najczęściej zapraszać ją do swojej kuchni.
A dodatkowo jest przepyszna i można z niej wyczarować mnóstwo potraw i na słono i na słodko :D
Połączyłam tu dynię z suszonymi pomidorami, które również uwielbiam... zanim skończyłam sos, to chyba z pół słoiczka zjadłam, z kromką chleba z masłem ;) :D
Pierś
z kurczaka kroję w sporą kostkę i wrzucam do marynaty ( papryka słodka i
ostra, zmiażdżony czosnek, sól , tymianek, olej z suszonych pomidorów)
Dużą cebulę, lub 2 średnie, kroję w grubą kostkę, podsmażam na patelni,
gdy zacznie się rumienić dodaję posiekany czosnek i jeszcze chwilę
smażę. Wyławiam cebulę i obsmażam mięso. Gdy jest już ładnie zrumienione
dodaję cebulę i pokrojoną w kostkę dynię, lub puree dyniowe, gdy dynia
zmięknie wlewam domowy przecier pomidorowy (mogą być zblendowane
pomidory z puszki, lub świeże ) dodaję 2-3 suszone grzybki, czubatą
łyżkę domowej jarzynki, czubatą łyżeczkę kurkumy, 2-3 cm startego
korzenia imbiru. Gotuję do miękkości mięsa. Dodaję suszone pomidory,
doprawiam do smaku słodką i ostrą papryką, kurkumą, pieprzem, solą i
świeżym tymiankiem.
Makaron gotuję al dente, odcedzam i wrzucam do sosu.
Gotowe :D
Z dyni zawsze przygotowuję puree, które później używam do wielu potraw.
To niesamowita wygoda. Część zjadamy na bieżąco, a nadmiar, poporcjowany w pojemniczki zamrażam. W razie potrzeby jest jak znalazł :D
Dynia dodatkowo jest tak ciepła i intensywna w kolorze, że w takie szare dni jak ostatnio,
po prostu poprawia nastrój :D Miło zjeść taką słoneczną potrawę :D
Pozdrawiam ciepło i życzę dużo słońca <3
Agness :D