poniedziałek, 30 maja 2022

Weekendowy wypadzik



W weekend, wreszcie, po długim czasie udało mi się wyrwać w odwiedziny do córuni. Spędziłyśmy przepiękny babski czas, pełen wielogodzinnych pogaduch, spacerów w piękne miejsca, miłych spotkań z przyjaciółmi, odwiedzin w uroczych knajpkach i pysznego jedzenie <3 <3 <3 

 

 

Gdy przyjechałam, taka piękna niespodzianka czekała na mnie od córci i zięcia <3 

 


 

Pogoda taka sobie, strasznie wiało, od czasu do czasu padało, było chłodno, ale nie przeszkodziło nam to w całodziennych wędrówkach i miłym spędzaniu czasu :)))

 








Odpoczynek w klimatycznych knajpkach. Nasza ulubiona Green Caffe Nero, która jest obowiązkowym punktem każdego dnia. Świetny klimat, przepyszna kawa, obłędne ciasta, między innymi moja ulubiona bezunia ;) niesamowita wygoda i co bardzo fajne, relaksując się można sięgnąć po ciekawą lekturę. Mają naprawdę pokaźne biblioteczki w większości punktów :))

 


 





Odkryłyśmy też bardzo miłą kawiarenkę Słodki Bez, można wypić pyszną kawę, herbatę i połasuchować zdrowymi słodyczami. Każdy znajdzie coś dla siebie - bez- nabiału, -bez- cukru, -bez- glutenu. Niby wszystko -BEZ- a naprawdę pyszne :))





No i oczywiście ważny element każdego dnia, ulubione restauracje i pyszne potrawy :))
















Tak, że weekend spędzony w cudownym nastroju i akumulatory naładowane na dłuuuugo :D



czwartek, 12 maja 2022

Chlebek bananowy

 

Kochani, podzielę się dziś pomysłem na bardzo smaczne ciasto, z dodatkiem bananów. Jest to świetna opcja na wykorzystanie przejrzałych, pociemniałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.

Ciasto świetnie smakuje, super dodatek do kawy, herbaty, a nawet szklanki zimnego mleka. Z dodatkami można poszaleć według preferencji smakowych, można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, siekaną czekoladę czarną i białą, można podrasować cynamonem, czy wanilią, dorzucić wiórki kokosowe, czy sezam.   U mnie wersja z rodzynkami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.

Robi się je błyskawicznie, jest bardzo łatwe i nie ma szans, żeby się nie udało :))

Przepis przed wielu laty zaczerpnięty z czeluści internetu, od tamtej pory wpisał się na stałe w moje domowe menu. Zawsze, gdy mam nadmiar bananów, robię to ciasto,. I banany wykorzystane i jest pyszna przekąska do  łasuchowania :))

 


 

 


  • 4  przejrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
  • 200 ml  roztopionego masła, lub oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier waniliowy, lub odrobina cynamonu
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • dowolne dodatki ( orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, sezam, posiekana czekolada, suszona żurawina... itp)

 

* * W jednej misce wymieszać suche produkty ( mąkę, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy, oraz dodatki, które wybierzemy)

** W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie miksując dodać olej lub masło, a na końcu rozgniecione banany.

**  Połączyć mokre i suche składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej keksówki. Piec w 180*C przez około 1godzinę, sprawdzać patyczkiem.

 

Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub czekoladą.

 


 

 





sobota, 7 maja 2022

Ogród otulony bielą

 

Jeden z najpiękniejszych okresów w ogrodzie. Czas kwitnienia  drzew owocowych. Ogromne, a takie delikatne. Otulone bielą jak panny młode. Czereśnie, wiśnie, śliwy, w pełni kwitnienia, a w progach startowych jabłonie, już zaczynają otwierać się pierwsze kwiaty <3















 

Pogoda dopisuje, zrobiło się słonecznie i ciepło. Można korzystać z otaczającego nas piękna natury. Wreszcie spadł deszcz, który nieco nawilżył niesamowicie suchą glebę i dostarczył wilgoci spragnionym roślinom. Wystarczyła jedna noc i w ogrodzie zrobiło się bardziej zielono, zaczęły otwierać się młode listeczki na krzewach i bylinach. Piękna, ciepła wiosna <3 <3 <3 

 

 



niedziela, 1 maja 2022

Niedzielne śniadania - Pieczony camembert

 

Tak dawno już nie zapraszałam na niedzielne śniadanie, śpieszę zrehabilitować się prawdziwą pysznością :))) Dziś zaproponuję pieczony camembert owinięty szynką parmeńską i zapieczony przez kilka minut w piekarniku, w 180*C Pyszny, kremowy, z gorącym płynnym wnętrzem, idealnym do maczania chrupiącej grzanki, lub świeżej bagietki.

 


 

Serek podałam na sałacie z papryką i pomidorkami koktajlowymi, wszystko skropione sosem winegret.

 



Potrawa jest świetna nie tylko na śniadanie, czy kolację, ale i na spotkanie z przyjaciółmi. Pięknie się prezentuje i naprawdę wspaniale smakuje. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie :))