Dzisiejsze niedzielne śniadanie pod znakiem gofrów ;)
Są przepyszne na słodko, jako deser i na wytrawnie, jako pełnowartościowy posiłek.
Dzisiejsza wersja jest z łososiem i ziołowym twarożkiem.
Przepis na ciasto inspirowany recepturą Joasi z bloga ,,Kulinarne Szaleństwa Margarytki,, odrobinę zmieniłam do wersji wytrawnej.
Gofry wychodzą przepyszne, cudownie chrupiące i robi się je szybko i łatwo :)
Przepis podaję już z moimi zmianami.
- * 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżka cukru ( do wersji na słodko 2 łyżki)
Wymieszać w 1 misce
- * 2 jaja - oddzielić żółtka od białek.
Z białek ubić sztywną pianę, ze szczyptą soli.
- W drugiej misce wymieszać
* 2 żółtka
* 3/4 szkl zimnej wody
* 1/3 szklanki zimnego mleka
* 4 łyżki oleju
Połączyć ze sobą składniki mokre i suche, wymieszać łyżką, dodać pianę, delikatnie wymieszać.
Ciasto odstawić na około 10 min, żeby odpoczęło.
Nagrzać gofrownicę, przed pierwszą partią ciasta nasmarować gofrownicę olejem,
później już nie trzeba.
Piec w zależności od zaleceń producenta gofrownicy, w mojej trwa to 5 min.
Gotowe gofry wyjmować patyczkami na kratkę, żeby odparowały.
Gofry można podawać ze wszystkim na co mamy ochotę :) U mnie dziś twarożek i łosoś :)
W miseczce już czeka frużelina truskawkowa i cząstki brzoskwini, do gofra, którego spałaszuję na deser, z kubkiem kawy ;))) ( upiekłam 2 turę gofrów bez ziół )
Robicie gofry ? Lubicie wersję wytrawną, czy tylko na słodko ?
Życzę smacznego i pięknego tygodnia <3
Uwielbiamy gofry całą rodzinną, ale przyznaję z łososiem nie jadłam. Ciekawe połączenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne :D Bardzo polecam kiedyś na rodzinne śniadanko :D
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie :)
Nietypowe połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńŁukasz, smakują naprawdę świetnie, gofry nie są słodkie :D Koniecznie kiedyś spróbuj :D
UsuńGofry wyglądają genialnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam serdecznie <3
UsuńGofry uwielbiam i zawsze jadłam na słodko. Nigdy nie pomyślałam o wersji wytrawnej. Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńJustynko, koniecznie spróbuj, są naprawdę pyszne :D
UsuńJa wolę gofry zdecydowanie na słodko :D Albo bez niczego :D
OdpowiedzUsuńNatalko, w takim razie zapraszam na słodkie :D Tam w białej miseczce, jest frużelina truskawkowa i kawałeczki brzoskwini <3
UsuńDo tej pory jadłam tylko gofry "na słodko". Nie przyszło mi nawet do głowy, że można w wersji wytrawnej:)
OdpowiedzUsuńDorotko, wytrawne są naprawdę pyszne :D To świetna alternatywa dla kanapek, czy grzanek na śniadanko :D Można podawać je z przeróżnymi dodatkami. Będę sukcesywnie pokazywała swoje propozycje :D
UsuńNo i proszę jakie fantastyczne danie!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
Pozdrawiam :)
Reniu, cieszę się bardzo, że propozycja wytrawnych gofrów podoba Ci się <3
UsuńŚciskam serdecznie <3
O matko nie można powstrzymać tej cieknącej ślinki:) Zawsze jemy gofry na słodko, cóż człowiek całe życie się uczy. Wyglądają bardzo ale to bardzo apetycznie. Jak byś miała w razie jakieś wątpliwości co będę robiła dzisiaj po południu:) to już mówię gofry:).
OdpowiedzUsuńdziękuje za pomysł
pozdrawiam serdecznie
Ala
Alu, bardzo jestem ciekawa czy robiłaś ??? A jeśli tak, to czy smakowały ???
UsuńŚciskam Cię serdecznie <3
u Ciebie pysznie i pięknie jak zawsze podziwiam Cię za zdjęcia i kreatywność:)
OdpowiedzUsuńReniu, bardzo dziękuję za ciepłe słowa, miło mi jest bardzo <3
UsuńW wersji wytrawnej to chyba nie przełknę :-) ale ściągam przepis na ciasto.
OdpowiedzUsuńHolly, mam nadzieję, że jednak kiedyś się skusisz, są naprawdę przepyszne :D Sama nie wiem do czego je porównać... może do ekskluzywnych kanapek... a może do czegoś w rodzaju wytrawnej tarty ??? :D
UsuńPrzepis na ciasto jest naprawdę fajny, są bardzo chrupiące i pyszne :D
No proszę, gofry na wytrawnie?brzmi i wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :D Naprawdę są wspaniałe, spróbuj koniecznie <3
Usuńnie wyrobiłam się z przyjściem na Twoje , niedzielne śniadanko więc wpadam teraz... zostało dla mnie cokolwiek ?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Joasiu, nie zostało, ale z ogromną przyjemnością zrobię Ci świeże, chrupiące i pyszne <3
UsuńUściski serdeczne <3
ale narobiłaś mi smaka jeszcze nigdy nie roiłam gofrów w wersji wytrawnej bedę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńAgata, spróbuj koniecznie, wspaniale smakują :) Ja robię je bardzo często i naprawdę polecam :D
UsuńNie jestem fanką gofrów:))wolę lody niż gofry nad morzem np:)))ale Twoją wersję z łososiem chętnie bym spróbowała:))).....ale jakbyś mi zrobiła:)haha
OdpowiedzUsuńBożenko, są przepyszne, naprawdę, bardzo Ci polecam taki sposób podania :D I oczywiście bardzo zapraszam :D Ja ostatnio robię bardzo często, rodzinka nalega ;))
UsuńŚwietny przepis. Jeszcze tak gofrów nie jadłam. Wygląda to świetnie. Zdjęcia piękne, oczywiście.:D
OdpowiedzUsuńAga bardzo dziękuję <3
UsuńKochana, wypróbuj taką wytrawną wersję koniecznie, są przepyszne :D
Buziaki serdeczne <3
Uwielbiam gofry ale zawsze jadłam tylko na słodko:-)) Może trzeba spróbować innych smaków. Dzięki za przepis chętnie go wypróbuje:-))
OdpowiedzUsuńBasiu, bardzo się cieszę, że masz ochotę spróbować wytrawnej wersji. Są naprawdę wspaniałe, mam nadzieję, że zasmakują Ci <3
UsuńWOW - jakoś nigdy nie pomyślałam o gofrach na słono, muszę to pokazać mężowi :)
OdpowiedzUsuńArleta, są wspaniałe, naprawdę polecam, spróbujcie koniecznie :D
UsuńPodoba mi się Twój pomysł na wytrawne gofry ! Ja jestem przyzwyczajona do gofrów na słodko, najlepiej z bitą śmietaną i z owocami :). Chętnie spróbuję na słono :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :))
Aniu, spróbuj koniecznie, są naprawdę wyśmienite, ja robię często bo rodzinka się domaga :D
UsuńZ bitą śmietaną i owocami też pyyyycha :D
Faktycznie prościutki, przepis, muszę wypróbować! My zwykle jemy na słodko, ale chyba się skuszę kiedyś na wytrawnie na kolację ;-)
OdpowiedzUsuńAnetko, naprawdę bardzo polecam w tej wytrawnej formie, są przepyszne :D
UsuńOstatnio robiłam też razowe żytnie, też pyszne, niedługo wrzucę przepis :)
No proszę!! A ja jadam tylko tradycyjnie na słodko :) Nawet nie wiedziałam, że da się inaczej :)))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Agatko, spróbuj koniecznie są pyszne :D
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie <3
uwielbiam gofry
OdpowiedzUsuńSą super, w każdym wydaniu :D
UsuńCiekawy pomysł na takie gofry :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wakacyjnie.
Kochana, są naprawdę pyszne :D To taka ekskluzywna forma kanapki ;))
UsuńRównież serdecznie pozdrawiam <3
Gofry w wersji wytrawnej to dla mnie coś zupełnie nowego. Może kiedyś się skuszę, choć dla mnie to typowo deser :). Śliczne zdjęcia. Miłego dnia ;).
OdpowiedzUsuńMonia, bardzo dziękuję <3
UsuńNaprawdę, kiedyś spróbuj, to taka bardziej ekskluzywna wersja kanapek :)) Gofry robi się mniej słodkie, niż do wersji deserowej :D
Tobie również miłego dnia, pozdrawiam :D
Gofry uwielbiam na słodko, ale wieki ich nie robiłam. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, bo z mojego nie wychodziły chrupkie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nina, przepis naprawdę polecam, są cudownie chrupiące :D
UsuńRównież pozdrawiam serdecznie <3
Dzisiaj robiłam :) Pycha! Jaka miła odmiana od tych na słodko :)
OdpowiedzUsuńO wspaniale, że Ci smakują :D U nas wszyscy w domu uwielbiają :D
UsuńU Ciebie zawsze takie piekne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jak bardzo mi miło, dziękuję <3
UsuńTo bardzo smakowicie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu dziękuję <3 Jest naprawdę pyszne :)
UsuńJa również serdecznie pozdrawiam <3
Taka propozycja podania jest dla mnie zaskoczeniem - jednak z wielką przyjemnością spróbowałabym takie gofry :)
OdpowiedzUsuńKochana, spróbuj koniecznie, naprawdę jest przepyszne :D Taka ekskluzywna odmiana kanapki :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń