piątek, 30 listopada 2018

Placki na zsiadłym mleku



Gdy przychodzi zimna pora roku, największą ochotę mam na ciepłe posiłki.
Placki idealnie spełniają te wymagania, to pyszne ciepłe śniadanie, czy jak kto woli podwieczorek :D 
W mojej kuchni pojawiają się bardzo często, pod różnymi postaciami -  warzywne, drożdżowe, ziemniaczane, z ciasta naleśnikowego, dyniowe, na sodzie i zsiadłym mleku, z owocami i bez ... naprawdę jest ich sporo. Wszyscy za nimi przepadamy. Podawałam już sporo przepisów, a dziś zaproponuję niesamowicie puszyste, robione na zsiadłym mleku :)





Są przepyszne, bardzo mięciutkie i delikatne w środku, z chrupiącą skórką. 
Dodatkowa zaleta, że robi się nie niesamowicie łatwo i po prostu błyskawicznie :D





* 0,5 l zsiadłego mleka
* czubata łyżeczka sody
* czubata łyżka cukru
* szczypta soli
* mąka - tyle, aby ciasto było gęste, ale nadające się do nakładania łyżką

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok 30-40 min i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.






Placki można jeść i na słodko, z dżemami, miodem, czekoladą, owocami i na słono . W każdej wersji świetnie smakują <3  


Kochani, życzę pysznego i pięknego weekendu i do napisania <3

 


24 komentarze:

  1. Pyszności , również robię różne wersje . Dawno nie robiłam , nabrałam ochoty . Pozdrawiam Agness serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, w takim razie życzę Ci smacznego :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie :) ostatnio robiłam racuchy z jabłkami na kolacje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, uwielbiam racuchy z jabłkami :)))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam :D

      Usuń
  3. Kurcze... nigdy nie jadałam placów zsiadłym mlekiem... hym... :D
    Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, są naprawdę przepyszne. Robię wiele różnych placków, bo są u mnie bardzo lubiane, ale te są jednymi z najlepszych moim zdaniem :D

      Usuń
  4. U Ciebie także kulinarnie, smacznie.
    Racuszki, placuszki znam z dzieciństwa. Sama robię ich mnóstwo na różne sposoby, nigdy według przepisu, zawsze "na oko", wychodzą pyszne. To opinia dzieci i rodzinki.
    Na zsiadłym mleku, na maślance z otrębami, bakaliami, owocami sezonowymi. Z tego, co mam akurat w domku, pod ręką.
    Milutko pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, placuszków przeróżnych jest cała masa, można popuścić cugli fantazji i kombinować :))
      I ja pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  5. Nigdy nie robiłam, muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, bardzo namawiam, to jedne ze smaczniejszych placków moim zdaniem :D

      Usuń
  6. Też ich nie robiłam. Widac smakowite i szybko sie robi. Musze spróbować. Również udanego weekendu życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, bardzo namawiam, są przepyszne. Myślę , że i dzieciaczkom bardzo zasmakują :D
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  7. O rety, ale narobiłaś mi smaku...uwielbiam placki...a te na zsiadłym mleku lub maślance w szczególności, bo są takie racuchopodobne :))) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, są przepyszne, niesamowicie delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz :D To jedne z moich ulubionych :D
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  8. Bardzo lubię te placuszki, narobiłaś mi na nie ochoty! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, w takim razie życzę Ci smacznego <3
      I ja serdecznie Cie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Na jakim tluszczu smazysz? Mnie placki jakos nie wychodza, moze za slaba kuchenka, albo patelnia nie taka? Albo kucharka..... :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja przeważnie smażę na oleju rzepakowym, ale i na kokosowym są przepyszne.
      Tak się zastanawiam, czemu placuszki Ci nie wychodzą... może patelnia zbyt słabo rozgrzana, musi być gorąca, wtedy pięknie się rumienią, są chrupiące z zewnątrz i nie chłoną tłuszczu. Może spróbuj z tego przepisu, który podałam, są bardzo proste do zrobienia i naprawdę pyszne, myślę, że na pewno się udadzą <3

      Usuń
  10. Gdy córki mieszkały z nami takie placuszki smażyłam bardzo często. W najrozmaitszych wariantach. Obecnie rzadziej, ale jeśli już są, to znikają w szalony tempie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, to fakt, że dzieci uwielbiają takie placuszki :D A u nas i dorośli z prawdziwą przyjemnością łasuchują :D

      Usuń
  11. Tak łatwy przepis, że i może ja dam radę. hehe Chętnie zjem, znów bardzo apetyczne zdjęcia.

    Witaj kochana Agness po przerwie, serdecznie Cię pozdrawiam. :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agusia, nie ma szans, żeby nie wyszły, kochana nie wahaj się tylko do dzieła, naprawdę są pyszne <3
      I ja witam Cię gorąco i bardzo się cieszę, że Cię widzę.
      Buziaki serdeczne <3

      Usuń
  12. Taki prosty przepis, że aż grzech nie wypróbować :). Dawno nie robiłam żadnych placków czy racuchów, a to takie świetne danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, naprawdę niesamowicie proste, a jedne z najpyszniejszych placków moim zdaniem. Bardzo delikatne i mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz :D

      Usuń