Kochani, podzielę się dziś pomysłem na bardzo smaczne ciasto, z dodatkiem bananów. Jest to świetna opcja na wykorzystanie przejrzałych, pociemniałych bananów, na które już nikt nie ma ochoty.
Ciasto świetnie smakuje, super dodatek do kawy, herbaty, a nawet szklanki zimnego mleka. Z dodatkami można poszaleć według preferencji smakowych, można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, siekaną czekoladę czarną i białą, można podrasować cynamonem, czy wanilią, dorzucić wiórki kokosowe, czy sezam. U mnie wersja z rodzynkami, żurawiną i wiórkami kokosowymi.
Robi się je błyskawicznie, jest bardzo łatwe i nie ma szans, żeby się nie udało :))
Przepis przed wielu laty zaczerpnięty z czeluści internetu, od tamtej pory wpisał się na stałe w moje domowe menu. Zawsze, gdy mam nadmiar bananów, robię to ciasto,. I banany wykorzystane i jest pyszna przekąska do łasuchowania :))
- 4 przejrzałe banany, rozgniecione widelcem na papkę
- 200 ml roztopionego masła, lub oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy, lub odrobina cynamonu
- 1 szklanka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- dowolne dodatki ( orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, sezam, posiekana czekolada, suszona żurawina... itp)
* * W jednej misce wymieszać suche produkty ( mąkę, proszek, sodę, sól, cukier waniliowy, oraz dodatki, które wybierzemy)
** W drugiej misce ubić jajka z cukrem, następnie miksując dodać olej lub masło, a na końcu rozgniecione banany.
** Połączyć mokre i suche składniki. Dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, dużej keksówki. Piec w 180*C przez około 1godzinę, sprawdzać patyczkiem.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem, lub czekoladą.
Często robię ale czasami mi nie wychodzi, chyba przez użytą mąkę
OdpowiedzUsuńO widzisz, może to faktycznie wina mąki. Ja ostatnio do pączków musiałam dać całą szklankę mąki więcej, niż zawsze. A i chlebek nie lubi zbyt długiego mieszania, gdy już połączymy składniki mokre z suchymi, podobnie jak muffinki.
UsuńUwielbiam go. 😊
OdpowiedzUsuńAgnieszko, to podobnie jak moja rodzinka :)))
UsuńZnam ten przepis, ciasto pyszne. Banany to moje odkrycie jako nawóz w ogrodzie, więc czasami mam dylemat, czy te bardzo dojrzałe dać pod roślinkę czy do ciasta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Celu, u mnie do ogródka wędrują tylko skórki bananowe, czasami, bardzo rzadko, cały banan. Ale powiem Ci szczerze, że ja swoje roślinki i chlebkiem na zakwasie karmię i serwatką, czy maślanką podlewam, a i niejednokrotnie kawę czy herbatkę im serwuję ;)))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Wygląda trochę jak keks. Przypuszczam, że smakuje rewelacyjnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo prawda i mi się z keksem kojarzy :))
UsuńI ja pozdrawiam Cię serdecznie <3
Muszę wypróbować , choć mało u mnie chętnych na wypieki i słodkie jako takie.
OdpowiedzUsuńU nas same łasuchy, a i gości każdego dnia przez dom przewija się wielu :)) Więc zawsze coś do kawki musi być :))
UsuńBardzo lubię taki chlebek robić ❤️
OdpowiedzUsuńPyszny jest, prawda ? :)))
UsuńHejka Aguś. Pyszności serwujesz... Bananowe love bo często u nas pączki bananowe robimy. Hihu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAgatko, a to zaciekawiłaś mnie bananowymi pączkami :))) Mam nadzieję, że podzielisz się przepisem :)
UsuńBuziaki serdeczne :***
Jeśli się lubi banany to koniecznie trzeba ten chlebek zrobić, ja go uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńOj tak, masz rację, jest naprawdę smakowity :))
UsuńJuż ślinka cieknie. Z pewnością zrobię.
OdpowiedzUsuńKochana, naprawdę polecam, smakuje świetnie :))
UsuńCiasto wygląda rewelacyjnie i faktycznie jest proste. Spróbuję je wykonać. Pozdrawiam serdecznie Agness.
OdpowiedzUsuńMarysiu, robi się je błyskawicznie i to jest fajne. A do tego świetnie smakuje, więc czegóż chcieć więcej :))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Och, to jedyne ciasto, które mi się udaje! Potwierdzam, smak jest cudowny. Choć ja daję tylko 2 jaja i mniej cukru, ale i tak jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńEwuniu, Twoja wersja na pewno też jest pyszna. Tych przepisów na chlebek jest cała masa i każdy z nich fajny :))
UsuńBuziaki serdeczne kochana <3
Często robię taki chlebek. Bardzo go lubimy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda bardzo apetycznie, może kiedyś się skuszę i go zrobię.
OdpowiedzUsuńLenka, szczerze polecam, świetnie smakuje, robi się błyskawicznie i możne zużyć przejrzałe banany, które nam zostały :))
UsuńTaki trochę jak keks i trochę jak miodownik, upiekę kiedyś w deszczowy dzień
OdpowiedzUsuńKrysiu, właśnie tak można go określić :)) Jest bardzo smaczny i co fajne, robi się go błyskawicznie :)))
UsuńPyszota. Uwielbiam to co z bananami ale chlebka nie robiłam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAgatko, spróbuj koniecznie, dodatkowa zaleta jest taka, że robi się go błyskawicznie. Chwila moment i jest co łasuchować :)))
UsuńBuziaki :***
Banany uwielbiam, zwłaszcza te przejrzałe, Ale do ciasta dodam mąkę bezglutenową i białą czekoladę, zamiast ciemnej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam niepowtarzalnymi kolorami i zapachami maja
Ismenko, Twoja wersja bananowego chlebka na pewno będzie świetnie smakowała <3
UsuńI ja pozdrawiam najserdeczniej :***
Witaj :) Pozdrowienia przesyłam i wiele zdrowia :)
OdpowiedzUsuńWitaj Agatko <3 Bardzo dziękuję i również pozdrawiam najserdeczniej :***
UsuńDziękuję za przepis! Zrobiłam i mogę potwierdzić - chlebek wychodzi pyszny!!!!
OdpowiedzUsuńJoasiu, bardzo się cieszę, że przetestowałaś przepis i chlebek smakował:***
UsuńSkoro dobre, to jedzmy, przepis widziałem, ale nie miałem okazji jeść, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPowiem więcej... już zjedzone ;) ) Ale szykuje się kolejny wypiek ;))
UsuńJa również serdecznie pozdrawiam :)
Dzień dobry.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ciekawa sprawa, a do tego zdrowa głównie przez dodatek banana. Szczerze mówiąc znając moje zamiłowanie do nowości, pewnie długo by u mnie nie poleżał w całości. :)
Zapraszam do siebie.
Pozdrawiam!
Dziękuję za zaproszenie, z przyjemnością Ciebie odwiedziłam :))
UsuńChlebek naprawdę smakuje fajnie i co istotne, robi się go błyskawicznie :)
Również serdecznie pozdrawiam :))
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, super wpis!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, jest błyskawiczny do zrobienia i naprawdę pyszny :)))
UsuńPyszności, uwielbiam:-))) I to jest świetny sposób na zero waste bo przecież nikt nie chce jeść przejrzałych bananów:-(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)))
Anitko, to prawda. Jedzenie nie jest zmarnowane, a przetworzone na coś naprawdę pysznego :))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Dużo dobrego słyszałem na temat chlebka bananowego i w ko}cu postanowiłem wypróbować ten przepis. Musze przyznać, że ten deser jest genialny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zasmakował Ci. To i pysznie smakuje i fajny patent na wykorzystanie przejrzałych bananów :D
Usuń