Śledzie w moim domu, od jesieni do wiosny, są produktem bardzo lubianym i chętnie jedzonym.
Praktycznie w lodówce są przez cały czas.
Aby była różnorodność i żeby nie miały szansy się znudzić, robię je w przeróżnych wersjach.
Aby była różnorodność i żeby nie miały szansy się znudzić, robię je w przeróżnych wersjach.
W związku z tym, że zbliża się wigilia, więc wszelakie ryby to podstawa wigilijnego menu, podzielę się kilkoma pomysłami na śledzie, które mają największe wzięcie :))
Śledź w selerze
*5 płatów śledziowych
* pół bulwy selera
* jabłko
* cebula
* 3 łyżki jogurtu
* 2 majonezu
* cytryna, sól, pieprz, szczypta cukru
Seler i jabłko zetrzeć na tarce (grube wiórki ) skropić sokiem z cytryny, cebulę pokroić w piórka, posolić, posłodzić, wygnieść ręką, żeby puściła sok. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i na noc do lodówki.
Śledź z kurkami
* 40 dkg płatów śledziowych
* 30 dkg kurek
* 3 duże cebule
* olej, sól, pieprz, ziele angielskie, masło, sok z cytryny
Śledzie wymoczyć, odsączyć, pokroić w kawałki
Kurki podsmażyć na maśle
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju z zielem angielskim, , dodać do niej kurki i dusić razem do miękkości, doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Ostudzić. Wymieszać ze śledziami, włożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień, gdy przejdą smakami
* 30 dkg kurek
* 3 duże cebule
* olej, sól, pieprz, ziele angielskie, masło, sok z cytryny
Śledzie wymoczyć, odsączyć, pokroić w kawałki
Kurki podsmażyć na maśle
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju z zielem angielskim, , dodać do niej kurki i dusić razem do miękkości, doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Ostudzić. Wymieszać ze śledziami, włożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień, gdy przejdą smakami
Śledź w oleju z cebulką
Jest to najprostsza wersja śledzia, moja ulubiona :)
Śledzia moczymy, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, cebulę kroimy w piórka, odrobinę solimy, słodzimy, wyciskamy żeby puściła sok. W słoiku przekładamy warstwami, zalewamy olejem i dodajemy sok z cytryny. Najlepiej smakuje po 2 dniach, gdy smaki się przegryzą :)
Sałatka ze śledziem, jajkiem i selerem
Śledź, seler korzeniowy, jabłko, cebula, ogórek kiszony, jajka na
twardo, jogurt z majonezem, sok z cytryny - i albo -
1 - dodajemy ugotowane w mundurkach, pokrojone w kostkę ziemniaki,
2- bez ziemniaków, podajemy z chlebem
Kochani, zdradźcie proszę swoje pomysły na śledzie. Chętnie poznam nowe przepisy :)
Śledzie z kurkami też zrobiłam w tym roku tylko dałam kurki marynowane:)))Śledzie zwykłe w oleju też zrobione,ale zaintrygowałaś mnie tą sałatką z selerem:))tylko myślałam o selerze ze słoika:))zawsze robiłam sałatkę śledziową ze śmietaną i w tym roku postanowiłam odpuścić:)śledź,ogórek korniszony,cebulka i jabłko,do tego śmietana i czerwony pieprz:))pozdrawiam i życzę wesołych świąt:)
OdpowiedzUsuńBożenko, śledź w selerze jest naprawdę pyszny, taki bardzo delikatny :)
UsuńTwoja sałatka brzmi smakowicie, na pewno wypróbuję :D
Kochana, Tobie również wesołych świąt, uściski serdeczne <3
Wspaniałe propozycje :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że bardzo lubisz selera, muszę sporóbować.
Moim świątecznym faworytem jest śledź z cebulką ale również w sosie koperkowym.
śledzie wymoczyć , pokroić na mniejsze kawałki. Ubić śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną, doprawić pieprzem i solą jeśli trzeba. Połowę koperku drobno skroić i dodać do sosu śmietanowego, dokładnie wymieszać. Włożyć śledzie do sosu, odstawić pod przykryciem na co najmniej pół godziny. Resztę koperku również skroić i posypać na wierzch jako dekoracja.
Agatko, o tak, selera lubię i często używam w różnych potrawach :D
UsuńZaintrygował mnie Twój śledź w sosie koperkowym i ta bita śmietana to dla mnie całkowita nowość :D Na pewno wypróbuję przepis :D
Moja rodzina bardzo lubi śledzie, więc różne ich wariacje często goszczą na stole w moim rodzinnym domu. 😊
OdpowiedzUsuńAga, to mamy podobnie :***
UsuńO, to coś dla mnie!! Ostatnio coraz częściej jem śledzie. Chętnie skorzystam z któregoś przepisu. Dzięki za podpowiedzi.
OdpowiedzUsuńUściski wielkie.
Madziu, bardzo proszę :) Cieszę się, że przepisy przydadzą się :D
UsuńBuziaki serdecznie kochana <3
Ciekawe przepisy, a moja ulubiona wersja, to śledź pod pierzynką oraz najprostsza wersja, matjasy z majerankiem i cytryną z odrobiną oliwy:-)
OdpowiedzUsuńSmacznych świąt, Agnieszko!
Jotko, a ja jeszcze nie jadłam tej najprostszej wersji o której wspomniałaś, tej z majerankiem :D Będę musiała zrobić :))
UsuńTobie również pięknych i radosnych świąt <3
Ta sałatka ze śledziem musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńAgatko, oj jest, naprawdę :D Jest taka delikatna :D
UsuńNo i jak tu nie odwiedzać blogów! Skoro w nich tyle wiedzy i inspiracji :) Cudowności zaprezentowałaś Agness! Tyle wariacji na temat śledzia :) My też kochamy śledzie i ryby i z nich przenigdy nie zrezygnujemy. Ja zrobiłam- śledzik w oleju z cebulką popularny i śledź korzenny z figami. Przepis chyba autorski, bo nie spotkałam w necie. Obfociłam, pewnie kiedyś wrzucę :) Ale... z jabłkiem i selerem nigdy nie robiłam, a pobudził moją wyobraźnię. Życzę samego dobrego na Święta :* Pola
OdpowiedzUsuńPolu, z ogromną ciekawością będę czekała na Twój przepis na śledzia z figami, zaintrygował mnie bardzo :D
UsuńWersję z selerem polecam, jest naprawdę pyszny, taki delikatny :D
Tobie również cudnych świąt, uściski serdeczne <3
śledź, burak, ogórek konserwowy, majonez, cebulka, koperek, pieprz
OdpowiedzUsuńśledź, jabłko, cebula, pieprz, zmielone ziele angielskie, jogurt grecki
Dzięki kochana za pomysły, na pewno skorzystam :***
UsuńPokażę przepis mamie. Ona lubi śledzie :)
OdpowiedzUsuńIwonko super, może mama skorzysta z któregoś :*
UsuńŚledzik to moja ukochana rybka i uwielbiam go w każdej wersji :) W tym roku zrobiłam tradycyjnie w oleju z cebulką, w sosie musztardowym i z rodzynkami na słodko :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić w sosie musztardowym, bo nigdy nie robiłam takiej wersji a na pewno pysznie smakuje :)) Pozostałe baaardzo lubię :D
UsuńWszystkie wyglądają wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie i radosnych świąt życzę:)))
OdpowiedzUsuńReniu, cieszę się, że pomysły na śledzie przypadły Ci do gustu :))
UsuńTobie również wspaniałych świąt, uściski serdeczne <3
Śledzie chyba nie mogą się znudzić?☺
OdpowiedzUsuńMoje ulubione to te w oleju z cebulką, zamiast cytryny czasami dodaję do nich kilka kropli octu jabłkowego. Od dzieciństwa zawsze czekam z przyjemnością na postny obiad w Wigilię i Wielki Piątek- śledź marynowany z dużą ilością cebuli oraz do nich ziemniaki gotowane na sypko, mniam☺
Zachęciłaś mnie do sprobowania pierwszej wersji sałatki z selerem - to sposób na przemycenie warzywa 😉
Oj tak, śledzik z ziemniakami pycha :))
UsuńTę wersję z selerem bardzo polecam, naprawdę fajnie smakuje, jest taka delikatna :D
Ja też jestem śledziowa . Pyszne przekąski . Pozdrawiam świątecznie .
OdpowiedzUsuńMarysiu, to świetnie, śledzie to samo zdrówko :))
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam <3
Ten w selerze mnie zafascynował... Bo ja to tylko z klasyką jadę i tylko sobie obiecuję, że zrobię kiedyś z buraczkami, ale póki co jakoś nie zrobiłam. Natomiast nigdy nie słyszałam o takim przepisie na śledzia w selerze. Muszę spróbować 🙂
OdpowiedzUsuńAniu, w selerze jest pyszny, jedna z moich najulubieńszych wersji, jest bardzo delikatny :D Koniecznie spróbuj, myślę, że zasmakuje Ci :D
UsuńA wersję klasyczną i ja uwielbiam :D
Z selerem to moje ulubione. Jestem wielkim amatorem śledzi:-) A z kurkami jeszcze nie jadłam. Z rydzami tylko. Zapraszam do mnie po śledziki. U mnie ich sporo. A te Twoje pochłaniam oczami i mocno przełykam ślinę...
OdpowiedzUsuńMarzenko, na pewno skorzystam z wielu Twoich pomysłów ze śledziem <3
UsuńUściski serdeczne :))
Bardzo ciekawe przepisy, może któryś spróbuję.
OdpowiedzUsuńTobie i Twoim bliskim życzę wspaniałych
Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej,
rodzinnej atmosferze.
Kochana, bardzo dziękuję za życzenia, Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze, zdrowych, szczęśliwych świąt <3
UsuńPYSZNOŚCI. KOCHAMY ŚLEDZIE. NASZE NIEDZIELE ŚNIADANIA SKŁADAJĄ SIĘ Z RYB LUB ŚLEDZI.
OdpowiedzUsuńZACIEKAWIŁ MNIE PRZEPIS Z KURKAMI.
SERDECZNIE POZDRAWIAM:)
Droga Agness!
UsuńNiech okres Świąt Bożego Narodzenia wypełni Twój dom spokojem, a Twoje życie radością. Życzę Ci błogosławionych świąt.
Pyszne są z kurkami, te kureczki nadają takiej fajnej chrupkości i leśnego smaku :D
UsuńKochana, bardzo dziękuję za życzenia, Tobie również życzę szczęśliwych, radosnych i zdrowych świąt <3
Och ! Ten śledź z kurkami to musi być pyszny ! Życzę Ci, by ten świąteczny czas był najcenniejszym czasem w roku, przepełnionym miłością i nadzieją. Radosnych i błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia !!!
OdpowiedzUsuńUlu, smakuje naprawdę świetnie, jest taki chrupki dzięki tym kurkom i pachnie lasem :D
UsuńDziękuję kochana za życzenia, Tobie również życzę szczęśliwych, radosnych świąt <3
Też lubię śledzie na rożne sposoby. Twoje przepisy są bardzo fajne, zwłaszcza z kurkami.
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych i radosnych świąt :)
Aniu, cieszę się, że przepisy przypadły Ci do gustu <3
UsuńKochana, dziękuję bardzo za życzenia, Tobie również życzę zdrowych i szczęśliwych świąt <3
Pierwszy przepis (z jabłkiem i selerem)koniecznie muszę wypróbować. Najczęściej przygotowuję sałatkę śledziową z marynowanymi burakami i ziemniakami.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Dorotko, bardzo polecam, są naprawdę pyszne :D Taka sałatka z burakami, też świetnie smakuje , bardzo lubię :D
UsuńI ja pozdrawiam Cię serdecznie <3
Śledzie pod każdą postacią uwielbiam, z groszkiem i jajkiem, a nawet z ananasem!!!
OdpowiedzUsuńByleby były dobrze wymoczone i bez ości.
Aguś, wszystkiego co najlepsze Tobie i Twoim bliskim życzę, dużo radości z okazji Świąt.:))
Celu, zastrzeliłaś mnie tymi śledziami z ananasem :)) Tak jeszcze nigdy nie jadłam, bardzo ciekawe :)
UsuńKochana, Tobie również zdrowych, szczęśliwych i radosnych świąt <3
Świetny przepis, liczę na więcej takich dań. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKochana, miło mi bardzo, że pomysły na śledzie przypadły Ci do gustu <3
UsuńI ja serdecznie Cię pozdrawiam :D
U Ciebie jak zwykle pięknie i smakowicie :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńKochana, bardzo dziękuję <3
UsuńTobie również szczęśliwych, radosnych świąt <3
Śledzi niestety nie lubię w żadnej postaci....
OdpowiedzUsuńAle pięknych i radosnych Świąt Ci życzę :-)
O znam kilka osób, które też nie przepadają za śledziami :))
UsuńDziękuję bardzo za życzenia, Tobie również życzę szczęśliwych i radosnych świąt <3
ja juz nie przepadam ale ktos inny na pewno skorzysta
OdpowiedzUsuńMadziu, na pewno, wielu jest miłośników śledzi, chociaż znam i kilku przeciwników :)))
UsuńZrobiłam w tym roku śledzie na trzy sposoby. Istna śledziowa uczta! Pychota! I upiekłam ciasteczka wg Twojego przepisu, tyle, że nie orzechowe a kokosowe i nie z maszynki a takie ukulane w wałeczki ręcznie. Przepyszne wyszły. Przepis Twój zachowam i jeszcze nie raz wykorzystam! Dziekuję, Agness!:-) I Wesołych, spokojnych Świat życze!:-)*
OdpowiedzUsuńOlu, bardzo się cieszę, że ciasteczka wyszły smaczne :D Z kokosem na pewno smakują wspaniale :))
UsuńKochana, bardzo dziękuję za życzenia i Tobie również życzę szczęśliwych, radosnych świąt <3
To u mnie ostatnia wersja tylko bez jabłka i selera, oraz śledzik ze śliwką przepis z blogu Proste potrawy ;) a że byliśmy u mamy to i jeszcze tradycyjny z cebulką, oraz wersja z żurawiną :) W tym roku nie było smażonych u mnie ...(w cieście )
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt
Beatko, muszę wypróbować te ze śliwką i żurawiną, bo jeszcze tych wersji nie jadłam :))
UsuńKochana, Tobie również wesołych, radosnych świąt <3
Kiedyś robiłam śledzie w różnych odsłonach, smakach.
OdpowiedzUsuńTeraz ze względu na dietę ich nie jem wcale.
Dla bliskich przygotowałam tylko ich ulubione z curry.
Smacznie pozdrawiam 🍵💚
Z curry ? Takiej wersji nie znam, zdradzisz jak je robisz ? :***
UsuńBuziaki serdeczne <3
Ja najbardziej lubię marynowane. Kiedyś jak żyła babcia to ona robiła i były pyszne. Twoja odsłona bardzo ciekawa Agnes. Chętnie skorzystam. Pychotka 😀 Palce lizać. Ostatnio nawet moja mlodsza córka spróbowała i powiedziała że dobre. To były koreczki po góralsku
OdpowiedzUsuńKasiu, marynowanych nie jadłam wieki, ależ narobiłaś mi na nie ochoty :D
UsuńCórcia ma dobry gust :)))
Buziaki <3
Wspaniałe przepisy, a dla mnie tutaj uczta dla oczu! Po prostu dostałam ślinotoku od czytania i patrzenia na te pyszności. Uwielbiam śledzie. Te z selerem na pewno wypróbuję wkrótce. A na Gwiazdkę robię ostatnio śledzie z rodzynkami i śledzie korzenne z buraczkami, a w ciągu roku często śledzia w kożuszku (pod pierzynką), na pewno znasz. To taka warstwowa sałatka z buraczkami, o "wschodnim" rodowodzie ;) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńHaniu, śledzia z selerem naprawdę polecam, jest taki delikatny i pyszny, ja go uwielbiam :D Śledzia pod pierzynką faktycznie znam i lubię bardzo, z rodzynkami też, ale korzennymi, z buraczkami mnie zaciekawiłaś :D Jeśli można, to poproszę o przepis :*
UsuńKocham śledzie, na sam widok już mam na nie ochotę. Jadłam w wielu wersjach.
OdpowiedzUsuńTwoje są wspaniałe. Mnie się śledzie nigdy nie nudzą.
Wykorzystam Twoje przepisy, wyglądają na zdjęciach przepysznie.
Z kurkami nie jadłam i to jest bomba :-)
Irena - Hooltaye w podróży
Irenko, bardzo się cieszę, że pomysły na śledzie przypadły Ci do gustu. Naprawdę polecam te wersje, świetnie smakują :))
UsuńPyszne propozycje Agnieszko. Uwielbiam śledzie i na pewno skorzystam z Twoich przepisów.
OdpowiedzUsuńJa wiem,ze Ty jesteś śledziowa dziewczyna a moje święta co roku są super dzięki Twoim przepisom. Jak zawsze można na Ciebie liczyć, z wszystkich propozycji wpadły mi w oko śledziki z sałatką z jajeczkiem. Tak mi jakoś się zachciało takiego zestawu. Zrobię może na weekend. Pozdrowienia 🧡🍂
OdpowiedzUsuńO Witaj, z nieba mi wpadłaś wszystko elegancko w jednym miejscu wykrzyknik Tego właśnie było mi trzeba, Uwielbiamy wszyscy śledzia
OdpowiedzUsuńKażdy przepis na dobrego śledzia to dla mnie mały skarb. Uwielbiam śledzie i lubię nowe smaku.
OdpowiedzUsuń