niedziela, 10 października 2021

Niedzielne śniadania - Zapiekanki

 

Hej hej kochani, witajcie w niedzielę <3 

Za oknami piękne słońce,  ale zimno sakramencko. Rano trzeba było skrobać szyby w aucie. W taki dzień konieczne jest pyszne, ciepłe śniadanko. U mnie dziś kolejne wspomnienie z dzieciństwa. Mama często robiła nam zapiekanki, obłędnie chrupiące, z ciągnącym się serem i masą pyszności w nim zatopionych. Pokrojona w plastry bułka wrocławska, a na niej to co nam w duszy gra :)) U mnie dziś w dwóch odsłonach - jedne z podsmażonymi z cebulką, pokrojonymi w plastry pieczarkami, a druga wersja z wędliną, pomidorem i czerwoną papryką. Do tego kubas gorącej herbaty z pomarańczą i można się delektować :))





 


 


 

Zapiekanki lubi chyba każdy :D  Fajne jest to, że można komponować dowolne smaki, to co lubimy, na co mamy ochotę. Mogą to być warzywa przeróżne, uwielbiam np z grillowaną cukinią i papryką, pyyycha, spróbujcie koniecznie :))) może być dowolna wędlina, grzyby, cudnie smakują np.z kurkami, ale i bardzo fajny smak z podduszonymi z cebulką borowikami, czy podgrzybkami.

 


 


 



Zdradźcie proszę jakie wersje zapiekanek robicie, co kładziecie na pieczywo, chętnie podpatrzę nowe smaki i połączenia, na które nie wpadłam :)) 

I jak zwykle podpytuję, co pysznego u Was gościło dziś na stołach ?


Do napisania <3 <3 <3 



62 komentarze:

  1. Lubię zapiekanki - u nas robi się je z bułek, w które wkłada się np. pieczarki, a na wierzch kładzie ser i tak zapieka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola, tak zrobię w następną niedzielę, dziękuję :)) :*
      Również serdecznie Cię pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo smakowite zapiekanki :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję kochana i również serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  3. Pyszne:-). Idę i na kolację właśnie zjem zapiekanki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, w takim razie życzę Ci smacznego <3
      Również pozdrawiam Cię serdecznie :)

      Usuń
  4. Ja robię grzanki z patelni, dodaje ser i jarmuż.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super wersja, na pewno pyszne, z jarmużem jeszcze nie robiłam, na pewno spróbuję <3

      Usuń
  5. Dziś już za późno ale jutro muszę zjeść coś tak pysznego:) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lucynko, bardzo się cieszę, że pomysł przypadł Ci do gustu. Już teraz życzę smacznego <3
      I ja serdecznie pozdrawiam :))

      Usuń
  6. Czasem robię zapiekanki z posmarowanej masłem bułeczki. Obowiązkowo na początek ser mozzarella, na to papryka, cebulka, zioła, oliwki, suszone pomidory z oliwy, a na koniec ser feta, pachnie obłędnie i super smakuje. Kładę dużo wszystkiego, a po upieczeniu jem nożem i widelcem, bo z ręki do ust się nie mieści:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę... cudny zestaw, już bym jadła. Zrobię Twoją wersję już jutro na śniadanko, wszystkie składniki w domu są :))) Dzięki za pomysł <3

      Usuń
  7. Dobry pomysł dla niedzielnych gości :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jotko, to prawda, takie zapiekanki są świetne na różne spotkania, a na niezapowiedzianych gości idealne, bo robi się je w jedną chwilę :))

      Usuń
  8. Ale pysznie wyglądają! Dobrze, że jestem już po śniadaniu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite domowe zapiekanki, zjadłabym takie w obu wersjach. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Judytko, cieszę się, że przypadły Ci do gustu <3 Były naprawdę pyszne :D

      Usuń
  10. Smaki dzieciństwa, zwłaszcza zapiekanka z pieczarkami i serem. Dość rzadko robię takie klasyczne zapiekanki, częściej bruschettę ze świeżymi pomidorkami i bazylią, albo opiekane pieczywko i do tego pesto, a najbardziej lubię grzankę z wtartym w nią ząbkiem czosnku i do tego dobra oliwa... mniam:))) Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu kocham wszelkie grzanki i bardzo często je robię, pod różną postacią. Bruschetta jest na porządku dziennym, pyyyycha. Często robię różne jej wersje, żeby się nie znudziła, ale czosneczek, pomidory i bazylia zawsze obowiązkowa, ja bardzo lubię z dodatkiem chrupiącego chipsa z wędzonego boczku, który układam na wierzch, po prostu niebo w buzi ;))
      Ściskam Cię serdecznie <3

      Usuń
  11. Wspaniałe zapiekanki. Ja akurat dzisiaj na obiadek robiłam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i serem. Każde zapiekanki są pyszne. Dla mnie najważniejszy dodatek to dobry ser. Pozdrawiam serdecznie 🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, masz rację z tym serem, musi być dobrej jakości :)) Taka ziemniaczana zapiekanka jest przepyszna, bardzo dawno już nie robiłam, ale na pewno zrobię na jeden z najbliższych obiadów, dzięki za przypomnienie :*
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  12. U Ciebie zapiekanki a u nas bułka moczona w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka i przypraw,smażona na patelni. Wspomnienie dzieciństwa🙂
    No i w końcu zebraliśmy się i zrobiliśmy na obiad dawno planowane kartacze. Zawsze mam wątpliwości czy ziemniaki się nadadzą bo to podstawa ale się udało 😉
    Pozdrawiam ciepluteńko 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, ależ zjadałbym kartaczy, pyszności :))
      I ja serdecznie Cię pozdrawiam <3

      Usuń
  13. Wspaniałe śniadanko:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu, bardzo dziękuję i również ciepło pozdrawiam <3

      Usuń
  14. Zapiekanki przeważnie robiłam z bagietki lub bułki wrocławskiej tak jak Ty i zawsze z pieczarkami i żółtym serem. Dawno już ich nie jadłam. u Ciebie jak zawsze nie dość że smakołyki, to jeszcze sfotografowane w pięknej oprawie :) Serdeczności dla Ciebie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lusi, bardzo dziękuję kochana i również pozdrawiam Cię serdecznie <3

      Usuń
  15. też lubimy czasem po prostu spacerek [po lodówce starsze bułki:)
    a najlepsze bagietki brunczetty/możarella/ biała /żółta po prostu ser pomidory suszone surowe salami w kostkę /wymieszać sól pieprz/niam

    OdpowiedzUsuń
  16. Powiem Ci, że od tygodnia chodzą za mną zapiekanki z pieczarkami. Z takim przypieczonym, chrupkim serem... Mmmm...wszamałabym!
    U mnie najczęściej pod serem ląduje plaster gruby pomidora z cienkim plastrem cebuli i czosnku. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu i u mnie w zapiekankach bardzo często pomidorek, ale taką wersję z dodatkiem cebuli i czosnku chętnie wypróbuję :D

      Usuń
  17. To chyba jest telepatia :) od kilku dni chodzą za mną zapiekanki, a ja nie mam czasu ich zrobić 🙈 u mnie dzieci zwykle robią na bagietce z pieczarkami i duża ilością sera, a drugie to to co znajdą w lodówce :) jednym słowem kombinacja smaków i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zapiekankach to jest cudne, że co by się nie włożyło i otuliło warstwą serka, to smakuje świetnie :))

      Usuń
  18. Uwielbiam zapiekanki, a takie z grzybkami są najlepsze 🙂 U mnie najczęściej na kolację. Niedzielne śniadania to tradycyjnie jajecznica z pomidorami przygotowywana przez mojego męża 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajna jajecznicowa tradycja, u mnie to ja szaleję w kuchni, mąż nie bardzo działa w tych rejonach... no ale ziemniaczki smażone robi najlepsze ma świecie ;)))

      Usuń
  19. Ja kupuje bagietkę, przekrajam w złóż, trochę skupię ten środek, żeby taki dołek się zrobił. Smaruję, każdą połówkę ketchupem. Podsmażone pieczarki z cebulą z patelni wysypuję na owe połówki. Na górę mozzarella. Na bogato wersja to na pieczarki daję szynkę pokrojoną w kostkę i boczek. Następnie ser mozzarella. Tak zrobione zapiekam w piekarniku. Na sam koniec można jeszcze raz polać ketchupem :) podobno są obłędne

    OdpowiedzUsuń
  20. U mnie też przez trzy dni były przymrozki. Nieciekawie w październiku...A śniadanie zacne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktycznie od połowy sierpnia już zimna jesienna pogoda, lato nie dało się sobą nacieszyć w tym roku.

      Usuń
  21. Zapiekanek nie pamiętam z dzieciństwa, na wsi się ich nie jadało.
    Były za to dania jednogarnkowe pełne pyszności, także z patelni😀🥘
    A składniki takie, jakie akurat były pod ręką w spiżarni lub na polu😊
    Teraz także ich z Mężem nie robimy, wolę zapiekane z pieca 😀
    Serdeczności zostawiam💛🍂🍁🌞🌼😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, co dom to i tradycja, piękne jest to, każdy ma swoje wspomnienia, do których ze wzruszeniem wraca :))
      Uściski serdeczne <3

      Usuń
  22. Uwielbiam zapiekanki. To zreszta świetna utylizacja zapasów w lodowce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, to prawda. Czasami zalegają końcówki wędlin, czy serów, na które nikt nie ma ochoty, a do zapiekanek są idealne i smak bajeczny :D

      Usuń
  23. mniam mniam pychotka

    OdpowiedzUsuń
  24. Pod koniec lat 70-tych jadłam u koleżanki zapiekanki z rybą wyjętą z konserwy plus ogórek kiszony:-) o! jakie to było dobre, albo ja taka głodna:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale może całkiem fajnie smakować :)))

      Usuń
  25. Bardzo lubię zapiekanki z pleśniowym serem i orzechami miodem i gruszką kropka do tego świeży Akcent rukoli. Twoje są niesamowicie Smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyyycha, ja podobną wersją robię na żytnich razowych grzankach, uwielbiam :)))

      Usuń
  26. Jakie pyszności! <3 Ale bym zjadła ;P

    OdpowiedzUsuń
  27. Z zapiekanek to u mnie najczęściej z plasterkiem wędliny , zółtego sera i posypane mieszanka o nazwie "zioła zamiast soli"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu, pyszna wersja :D Zioła znam i bardzo lubię :D

      Usuń
  28. Witaj złotą jesienią Agnes
    Jak ja dawno nie jadłam takich grzanek. Jutro zrobię takie. Oczywiście z chleba bezglutenowego
    Pozdrawiam serdecznie wszystkimi kolorami października

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ismeno, w takim razie już teraz życzę Ci smacznego :))
      Ściskam Cię serdecznie, miłej niedzieli <3

      Usuń