Jak wiadomo, do kawy musi być coś słodkiego ;))) więc na miniony długi weekend zrobiłam tort czekoladowo-pomarańczowy, Duuuuży, żeby było czym częstować miłych gości, rodzinę i przyjaciół, którzy odwiedzili mnie w te kilka wolnych od pracy dni :)
Tort niestety nie zdążył być udekorowany, goście wpadli wcześniej niż się spodziewałam, więc został pokrojony, zanim zaplanowana dekoracja mogła się na nim znaleźć... przyznam szczerze, że ubolewam nad tym nieco, ponieważ to właśnie dekorowanie jest moją ulubioną czynnością w pracy nad tortem ;)))
Biszkopt mocno czekoladowy, wyrazisty i ciężki, tłuszczowy. Krem truflowy na pomarańczowej frużelinie, krem czekoladowy z chrupką z białej czekolady i zatopioną w niej kandyzowaną skórką pomarańczową i krem pomarańczowy z żelką pomarańczową, całość otynkowana czekoladowym ganache.
Tak wyglądał zanim został pokryty gęstą czekoladową masą
Ciasto o takim smaku jadłam kiedyś w kawiarni, obłęd po prostu!
OdpowiedzUsuńTwój tort to także zjawisko wizualne!
jotka
Jotko, bardzo dziękuję kochana <3 Przyznam nieskromnie, że naprawdę smakował obłędnie :)))
UsuńJak smakuje tak samo jak wygląda to był pyszny. Ja kupiłam w końcu rant do tortu bo ceny w cukierni mnie przyprawiły o ból głowy.
OdpowiedzUsuńBasiu, świetna decyzja tym zakupem rantu. Takie domowe, własnoręcznie wykonane najpyszniejsze :))
UsuńPiękny. Wizualnie- dzieło sztuki i smakowo na pewno też. Wygląda tak dekoracyjnie, że wystarczą plasterki pomarańczy, ułożone przez Ciebie fantazyjnie na czekoladowej polewie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. Miłego dnia
Bardzo się cieszę, że plasterki pomarańczy, tak na szybko skomponowane, zdały egzamin :)
UsuńŚciskam Cię serdecznie, miłego dnia <3
Wygląda niesamowicie i z całą pewnością tak smakuje. Ja też nie czekałabym na dekorację. Jesteś mistrzynią!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana, miło mi przeogromnie <3 <3 <3
UsuńWygląda pięknie i smakowicie.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, bardzo dziękuję <3 <3 <3
UsuńSzacun za ten tort, pytanie : jak robisz fruzelinę pomarańczową? Akurat upieklam biszkopt , będę robic tort truskawkowy ,zobaczę jak wyjdzie ,pomysł jest a jak wyjdzie ?pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńUlu, jestem pewna, że wyjdzie Ci pyszny torcik :D Frużelinę robiłam w ten sposób - 3 pomarańcze obrałam i wyfiletowałam ze skórek, również tych błonek w środku, z 2 pomarańczy wycisnęłam sok. Sok wlałam do rondelka, zagotowałam, dodałam 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody, chwilę zagotowałam, dodałam rozdrobnione pomarańcze, zagotowałam i dodałam rozmieszaną w odrobinie gorącej wody( tyle aby tylko żelatyna rozpuściła się) 1 łyżeczkę żelatyny, z żelatyną już nie gotuję.
UsuńI ja pozdrawiam Cię najserdeczniej <3
Dziękuję, może uda mi się podobnie zrobic z truskawkami.
UsuńNaturalnie, że się uda. Frużelina truskawkowa jest przepyszna :D Jestem pewna, że Twój torcik będzie pyszny, mam nadzieję, że zaprezentujesz :)))
UsuńTo znowu ja, tort zrobiony i zjedzony z frużeliną ale czy nie dodaje się cukru ?Jeszcze mogę prosić o przepis na krem pomarańczowy ? Kolejny tort na lipiec To chętnie skorzystam.Pozdrawiam.
UsuńUlu, naturalnie, że dodaje się cukier, przepraszam, zagapiłam się i nie napisałam. Postaram się w najbliższych dniach dodać post z dokładnym przepisem na tort, ponieważ sporo mam zapytań o przepisy na poszczególne kremy i dodatki. Muszę nad tym przysiąść w wolnej chwili, na spokojnie, ponieważ to dużo pisania, bo i elementów tworzących całość sporo, a nie chciałabym znów czegoś przeoczyć, tak jak tu cukru :))
UsuńDziękuję pięknie, ja profilaktycznie małą łyżeczkę dałam ale to trochę za mało ale był pyszny.czekam na ten wpis ,coś wybiorę.
UsuńCieszę się Ulu, że domyśliłaś się z tym cukrem i nawet ta jedna łyżeczka podkręciła smak :))
UsuńAle mniamuśność!
OdpowiedzUsuńTakie torty, to dla mnie małmazja!!!
Fuscilko, przyznam nieskromnie, że smakował naprawdę obłędnie i mimo niezłych gabarytów, znikł bardzo szybko ;)))
UsuńAle pyszności i jak pięknie wygląda ! Niestety nie mam takiej ręki do pieczenia więc nawet gdybym chciała to nie zrobię czegoś takiego . Jedyne co mi się udaje, to placek na drożdżach. Buziaki!
OdpowiedzUsuńKochana, placki drożdżowe są obłędne, uwielbiam, a robię bardzo rzadko :))) A ten zapach, jaki roznosi się po całym domu w trakcie pieczenia... sama wspaniałość :)))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Ale pychota, aż ślinka leci. Już widzę, jak znika z talerzyków.
OdpowiedzUsuńOj znikł, szybko znikł :))))
UsuńWspaniały! Twoje torty są zawsze zachwycające. Chyba lubisz je robić. Nawet od czytania i patrzenia ślinka leci :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńHaniu, bardzo dziękuję kochana <3 Masz rację, uwielbiam robić torty, ja w ogóle uwielbiam stanie przy garach ;)))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Wow, ależ pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana <3
Usuńpołączenie czekolady i pomarańczy jest rozkoszne, uwielbiam!
OdpowiedzUsuńOj tak i ja kocham to połączenie :)) Chyba jeszcze bardziej niż czekolada i wiśnia :)))
Usuńwhat a nice flavour combination..!! I would love to taste it :) thanks for sharing..
OdpowiedzUsuńThank You :D
UsuńWykwintny tort, na uroczyste okazje w sam raz🍰☕😊
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam🤗
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam Cię serdecznie <3
UsuńAle słodkości! Świetnie wygląda. Uwielbiam połączenie czekolady i pomarańczy. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję <3 To również jedno z moich ulubionych połączeń :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTort wygląda obłędnie i jeśli smakuje jak wygląda to pełna euforia! Czy można prosić o szczegółowy przepis? Pozdrawiam serdecznie Ola
OdpowiedzUsuńWitaj Olu<3 Mam sporo zapytań o przepisy na poszczególne elementy tortu, więc w wolnej chwili przysiądę i wszystko dokładnie spiszę i wstawię post z dokładnym przepisem :))
UsuńI ja pozdrawiam Cię najserdeczniej <3
Nie masz litości Agusiu! Tort jest piękny, aż ślinka cieknie! Na pewno to bomba smaku i roskoszy!
OdpowiedzUsuńMiłeczko, bardzo dziękuję kochana. Przyznam nieskromnie, że smakował naprawdę obłędnie :)))
UsuńWygląda pysznie i zapewne tak smakował bo zapewne nie został ani okruszek😊
OdpowiedzUsuńLucynko, bardzo dziękuję <3 Przyznam szczerze, że znikł bardzo szybko, mimo naprawdę pokaźnych gabarytów ;)))
UsuńWygląda pysznie. Podziwiam zdolności cukiernicze. : Szara Sowa
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam najserdeczniej <3
UsuńAgness, kolejne cukiernicze cudo i smaki - takie moje! Domyślam się jaka to była uczta dla podniebienia i dekoracja nie była konieczna :-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i życzę Ci pięknego weekendu!
Anita
Anitko, bardzo dziękuję kochana <3 Przyznam, że tort smakował obłędnie i mimo naprawdę sporych gabarytów znikł bardzo szybko ;)))
UsuńBuziaki serdeczne <3
Szkoda, że mieszkam daleko od Ciebie bo jestem mega łasuchem:-)))
OdpowiedzUsuńBasiu, nawet nie wiesz jak miło byłoby posiedzieć z Tobą przy torcie i kawce :)))
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i smacznie. Niestety nie dla mnie:(((
OdpowiedzUsuńPozdrawiam końcówką wiosny
Ismenko, wiem kochana, że Ciebie nie mogłabym nim poczęstować, ale gwarantuję, że specjalnie dla Ciebie zrobiłabym coś innego, równie smacznego <3
UsuńPozdrawiam równie serdecznie :))
Nietuzinkowa połączenie
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że naprawdę smakuje obłędnie :)))
UsuńAleż obłędnie prezentuje się Twój tort. Z wielką ochotą skusiłabym się na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Lusiu, przyznam, że był pyszny :))) Szkoda, ze nie mogę poczęstować ;)
UsuńRównież pozdrawiam <3
Torcik wygląda bardzo apetycznie :) za dwa tygodnie mam urodziny i tsz chce zrobić podobny tylko obłożony bialym tynkiem :) ważny jest dla mnie środek i ja robiłam do tej pory fruzeline z mango, krem Kinder Buenos i białej czekolady. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMoże tym razem ściągnę od Ciebie ten środek :)
Aniu, Twój tort musiał smakować obłędnie, już sobie wyobrażam ten smak :)))
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing
OdpowiedzUsuńCzy jest gdzieś dostępny przepis ?
OdpowiedzUsuńDobry wieczór, czy można prosić przepis na ten tort?
OdpowiedzUsuń